latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:48 ⇒ 10:51 | Autor: B92

Kanskom festivaju predsjedava režiser DŽordž Miler

Australijski reditelj DŽordž Miler, tvorac filmskog serijala "Pobješnjeli Maks" predsjedavaće žirijem ovogodišnjeg 69. Kanskog filmskog festivala, objavili su danas organizatori.
68. Filmski festival u Kanu (Foto: madame.lefigaro.fr) -
68. Filmski festival u Kanu (Foto: madame.lefigaro.fr)

Reditelj čiji je film "Pobješnjeli Maks: Autoput bijesa" prikazan u Kanu van takmičarske selekcije prošle godine, naslijediće na tom mjestu Amerikance DŽoela i Itana Koena koji su predsjedavali kanskim žirijem prošle godine.

Kanski filmski festival biće održan od 11. do 22. maja.

"Kakvo neizmjerno zadovoljstvo biti u centru festivala punog istorije koji otkriva bisere svjetskog filma, i strastveno raspravljati sa svojim kolegama u žiriju. To je velika čast, ne bih je propustio ni zašta na svijetu", rekao je DŽrorž Miler (70) u saopštenju poslije objave.

Reditelj, scenarista i producent DŽordž Miler poznat je po svom filmskom serijalu "Pobješnjeli Maks" koji je lansirao karijeru Mela Gibsona.

Prvi film "Pobješnjeli Maks" izašao je 1979. i imao svjetski uspjeh, uslijedili su filmovi iz serijala 1981, 1985. i posljednji, četvrti koji je prikazan prošle godne, poslije 30 godina pauze.

Četvrti nastavak je dobio deset nominacija za ovogodišnjeg Oskara koji se dodjeljuje 28. februara, u kategorijama najbolji film i najbolji reditelj.

DŽordž Miler je režirao komediju "Vještice iz Istvika" (1987), dramu "Lorenco" (1992) film "Bejb dva, prase u gradu" (1998), kao i animirani film "Happy Feet", koji je dobio Oskara za najbolji animirani film 2007, i "Happy Feet 2" (2011) godine.