latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:17 | Autor: SRNA

Drecun: Incident kod Visokih Dečana potvrđuje postojanje mreže terorizma

Incident kod manastira Visoki Dečani potvrđuje da na Kosovu i Metohiji postoji snažna, dobro organizovana regionalna mreža radikalnog islama, ekstremizma i terorizma, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

"Ta mreža funkcioniše već dugo. Nažalost, od međunarodnog faktora je u početku veoma prikrivana", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da je skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju u više navrata od nadležnih službi dobijao informaciju o opasnosti koju ta mreža predstavlja po srpski narod.

"Ovaj incident pokazuje da, možda, dolazi vreme kada će radikalni islamisti fokusirati pažnju upravo prema hrišćanskom pravoslavnom stanovništvu, odnosno prema srpskom narodu i zato je neophodno da se u narednom periodu pojača budnost i međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji i Kosovske policijske službe", naglasio je Drecun.

On je poručio da će Srbija učiniti sve da srpski narod na Kosovu i Metohiji ne bude meta radikalnih islamista.

Četvorica naoružanih islamista uhapšena su kod manastira Visoki Dečani u zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora u subotu oko 21.00 čas, a javnost je o tome preko društvenih mreža prvi obavijestio otac Sava Јanjić.

On je precizirao da je riječ o četvorici kosovskih Albanaca iz Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice, od kojih su dvojica imala bradu, obrijanu kosu i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabije.

Iguman Sava kaže da je u automobilu uhapšenih pronađena i literatura islamističke sadržine.

Kosovska policija tvrdi da lica uhapšena ispred manastira Visoki Dečani nemaju veze sa terorizmom, a otac Sava kaže da se stiče utisak da se ovaj slučaj pokušava zataškati iz nepoznatih razloga, što nije na korist građanima, jer je terorizam opasnost za sve.

Manastir Visoki Dečani je četiri puta napadan oružjem nakon završetka NATO bobmardovanja SR Јugoslavije 1999. godine, a na njemu su 2014. godine ispisani i grafiti "Islamske države".