latinica  ћирилица
02/02/2016 |  15:07 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Predsjedavajući Rektorske konferencije Srpske podnio ostavku

Rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka Žarko Pavić podnio je ostavku na mjesto predsjedavajućeg Rektorske konferencije Republike Srpske, jer se ne slaže sa Vladinim Prijedlogom strategije obrazovanja za period 2016 - 2021. godina.
Rektorska konferencija - Foto: RTRS
Rektorska konferencijaFoto: RTRS

Ovim dokumentom predviđeno je da na privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu biti organizovani studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja.

Pavić je nakon vanredne sjednice Rektorske konferencije izjavio, da je strategija donesena bez njihovog učešća i da, kako je naveo, devalvira akademski proces. Istakao je da podaci iz Strategije koji su izneseni u javnost nisu bili predmet Rektorske konferencije Republike Srpske, te nisu uključivali cjelokupnu akademsku zajednicu za visoko obrazovanje

- Donijeli smo odluku da treba hitno stopirati iznošenje u javnost, pred Vladu Republike Srpske i pred Komisiju za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju Srpske ovakav ustavno i zakonski neodrživ dokument, dok Rektorska komisija ne dobije predloženi dokument i ne formira zvaničan stav - rekao je Pavić.

Pavić je istako da je nedostatak Strategije i to što ona nije prošla sve ono što je dogovoreno na posljednjoj Rektorskoj konferenciji, pa, samim tim, nije dobila ni njenu saglasnost.

- Na posljednjoj sjednici Rektorske konferencije, koja je bila prije oko dva mjeseca, a na kojoj su učestvovali svi rektori i predsjednici Savjeta visokog obrazovanja Srpske i rektor Agencije za akreditaciju, te predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske, dogovoreno je potpuno drugačije - rekao je Pavić.

Pavić smatra da ukoliko postoje problemi na određenim studijskim programima, to treba da rješavaju institucije koje su za to akreditovane, a to je Agencija za akreditaciju, koja je akreditovala te programe na pet godina.

Predstavnici privatnih univerziteta i fakulteta zatražili su hitan sastanak sa kolegama sa državnih visokoškolskih institucija, koji danas nisu bili prisutni na vanrednoj sjednici Rektorske konferencije.