latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:31 ⇒ 10:40 | Autor: Agencije

Preminuo "Čovjek drvo"

Indonežanin Dede Kosvara, poznat pod nadimkom Čovek drvo, preminuo je nakon duge borbe s rijetkom i neizlječivom bolesti.
"Čovjek drvo" - Foto: B92
"Čovjek drvo"Foto: B92

Četrdesetdvogodišnji Kosvara bolovao je od Levandovski-Luc displazije koja uzrokuje nekontrolisanu pojavu infekcija i bradavica. Zbog ove bolesti njegovo tjelo bilo je prekriveno izraslinama koje su pokrivale njegove ekstremitete, trošile energiju i ograničavale pokrete, a težile su skoro šest kilograma.

Dede je na kraju preminuo, a nije ostvario svoju želju za izlječenjem i povratkom poslu stolara kojim se nekad bavio. Misteriozno oboljenje koštalo ga je braka, karijere i nezavisnosti. Proseći na ulici, zaposlio se u putujućem cirkusu. Izlagao se pogledima znatiželjnika kao "Čovjek drvo s Јave".

Taj nadimak je dobio zato što su njegove izrasline ličile na koru drveta, a kao posljedica bolesti javili su se i hepatitis i poremećaj jetre. Јedan od ljekara prokomentirao je njegov teški život riječima da je Dede klonuo duhom i da mu je bilo teško zbog svih uvreda sa kojima se suočavao.

Njegova sestra rekla je da Dede pred smrt više njije mogao ni da se samostalno hrani, ali da ipak nikada nije izgubio vjeru u pronalazak lijeka.

"Želio je da se oporavi usprkos bolesti. Nosio se s bolešću iako je trpio prezir ljudi koji su ga smatrali prokletim. Želio je da se vrati poslu stolara, a pušio je cigarete kako bi mu prošao dan", rekla je.

Prvu operaciju imao je 1996. godine, nakon čega je bio hospitalizovan 16 mjeseci i potom pušten kući jer ljekari nisu znali kako da mu pomognu. Izrasline su mu hirurški odstranjene 2008. godine. Iako se operacija učinila uspješnom, one su se, nažalost, opet vratile.

O Dedeovom životu i njegovoj bolesti snimljeno je nekoliko dokumentaraca.