latinica  ћирилица
04/02/2016 |  16:06 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Trebinje: Naučni simpozijum "Teologija u javnoj sferi" (VIDEO)

U Trebinju je danas počeo treći naučni simpozijum Teologija u javnoj sferi.
Vladika Grigorije na simpozijumu u Trebinju - Foto: SRNA
Vladika Grigorije na simpozijumu u TrebinjuFoto: SRNA

Tokom trodnevnog rada naučnog skupa, izlaganjima stručnjaka i diskusijama, biće razmatrane veoma aktuelne i zanimljive teme.

Grupisane su u tri cjeline: teologija i nauka, teologija i politika i teologija i ekonomija.

Simpozijum je organizovala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije i Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske. 

Pred čovječanstvom su veliki i ozbiljni izazovi, i nijedna oblast ljudskog djelovanja ne može samostalno da ih riješi ni da potpun odgovor. Јedino se uz zajednički rad, dijalog i razumijevanje mogu naći prava rješenja ili makar dio njih- poruka je sa skupa.

Učesnici skupa polemišu o važnim ali i osjetljivim pitanjima: odnosu izmeću teologije i teorije evolucije, morala i ekonomije pa i radu crkve sa zatvorenicima.

I susret samo dva čovjeka je važan, pa o značaju susreta više od stotinu ljudi različitih profesija, razmišljanja pa i vjerskih opredjeljenja ne treba posebno govoriti- rečeno je danas.

Јedna od tema o kojima će se govoriti, a koja se nametnula kao neizbježna, je i izbjeglička kriza i njene teološke i političke konotacije.

U radu skupa učestvuju ugledni teolozi, filozofi, sociolozi, vjerske starješine, iz zemalja regiona, ali i svijeta, a sesije će trajati naredna tri dana.