latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:38 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Višegrad: Zaposleni u Domu zdravlja stupili u štrajk (VIDEO)

Zaposleni u višegradskom Domu zdravlja stupili su danas u generalni štrajk, zbog tri neisplaćene plate.
Višegrad - Dom zdravlja - Foto: RTRS
Višegrad - Dom zdravljaFoto: RTRS

Radnici trenutno potražuju oko 100.000 maraka.

Iz Fond zdravstvenog osiguranja saopšteno je da nemaju neizmirenih obaveza prema ovom Domu zdravlja, kojem je za 2015. godinu doznačeno 1,2 miliona maraka, a u ovoj godini 100.000 maraka.U rješavanje problema ove ustanove aktivnije bi trebalo da se uključi i njen osnivač, lokalna zajednica, navode iz Fonda. 

Posljednju punu platu oko 70 radnika primilo je u septembru prošle godine. Za mnoge zaposlene rad u Domu zdravlja jedini je izvor prihoda.

- Radnici više ne mogu da izdrže, rade vrijedno, marljivo spašavaju živote, rade za ovaj narod. Problem svi znaju, ali treba nam bilo kakva pomoć da bi mogli dalje - ističe predsjednik sindikata Doma zdravlja Višegrad, Dragan Pejakov.

Višegrad - Štrajk u Domu zdravlja (Foto: RTRS)

Šest puta je Poreska uprava Srpske blokirala račun Doma zdravlja kako bi se namirili neuplaćeni doprinosi, zbog čega nedostaje novca za plate. U upravi ističu da su zahtjevi radnika opravdani.

- Sada smo u situaciji da na neki način ovi radnici postaju socijalni slučajevi. Јa sam kao menadžer u ovom trenutku učinio sve što sam mogao. Smanjili smo broj radnika, uradili uštede unutar preduzeća, ali to još uvijek nije dovoljno da bi mogli reći da smo izašli iz krize - kaže Ljubiša Škipina, direktor Doma zdravlja.

Za vrijeme štrajka zaposleni će poštovati minimum procesa rada.Služba Hitne pomoći zbrinjavaće hitne slučajeve, jer život nikome, kako kažu, ne smije biti ugrožen.