latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:54 ⇒ 18:48 | Autor: TANЈUG

Vučić: Smjena Gašića zbog pristojnosti, ne rezultata

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o razrješenju ministra odbrane Bratislava Gašića, na prijedlog premijera Aleksandra Vučića.
Vučić i Gašić u Skupštini - Foto: TANЈUG
Vučić i Gašić u SkupštiniFoto: TANЈUG

Zbog uvreda na račun predsjednice parlamenta Maje Gojković, koje je na Tviteru objavio poslanik Demoktratske stranke Dragan Šutanovac, poslanici SNS-a, SPS-a i ostalih stranaka vladajuće koalicije napustili su sjednicu. Vučić je ostao sam sa opozicijom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je ranije danas od poslanika da potvrde njegovu odluku o razrješenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog pristojnosti i učtivosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate.

Vučić je, govoreći pred poslanicima u skupštini, rekao da je prijedlog za razrješenje Gašića po svemu rijedak i "gotovo neuobičajen zahtjev"

"Podnio sam zahtjev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede", rekao je Vučić dodajući da nikome neće da se zbog toga pravda, ni sebi, niti poslanicima.

Vučić je naglasio da se od ministara zahtijeva učtivo, moralno i pošteno ponašanje.

"Odluku o razrješenju Bratislava Gašciha s mjesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država", rekao je Vučić.

"Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštennja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima", rekao je Vučić.

On je istakao da "živimo u zemlji u kojoj pristojnost u punoj definiciji i javni diskurs ne liče više na rijaliti šou, i treba da prestanemo da budemo mračna balkanska krčma u kojoj su ljudi neprijatelji i razbijamo glavu jedni drugima zbog pogrešne riječi, pogleda i misli".

Srbiji takva podjela, prema njegovim riječima, nije potrebna i ne može da je izdrži, kao što ne može da izdrži ni porast nasilja nad ženom i djecom, koja korjene ima u elementarnoj nepristojnosti.

“Svako ko kaže ženi da klekne tjera je u Sirgunu kuću, čak iako nema sličnu namjeru, a znam da Gašić nema tu namjeru, ali je on to uradio. Činjenica da je to uradio jedan od mojih najboljih saradnika natjerala me je da razmišljam o sopstvenoj odgovornosti i da se zapitamo gdje smo kao društvo, koliko želimo da poštujemo i koliko se poštujemo i posebno žene", naglasio je Vučić u obraćanju poslanicima.

On je istakao da je zbog toga učesnik u akciji protiv nasilja nad ženama i zašto traži da se pooštre kazne za porodično nasilje.

"Pristojnost je nešto što se traži od svih nas i ovdje i u svakom drugom prostoru. To je naša obaveza, utoliko ukoliko želimo da živimo u zemlji u kojoj ćemo poštovati sve druge i oni nas. To je model koji ćemo pružiti svim građanima", poručio je Vučić.

Prema njegovim riječima, ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno, koliko su pristojni članovi vlade.

"Zato i naše odluke moraju da budu pristojne, i zato - i samo zato, potpisao samo odluku o razrješenju koju sam prije više od mjesec dana donio, a koja je danas pred vama", rekao je Vučić poslanicima dodajući da od njih očekuje da tu odluku i potvrde.

On je, međutim, naglasio da rezultate koje je Gašić postigao na mjestu ministra odbrane ne spori, jer su oni, primjetio je, jako dobri.

"Gašić je uradio mnogo i za ministarstvo i za vojsku i za namjensku industriju", konstatovao je Vučić.

Vučić je pozvao poslanike da ne budu samo predstavnici naroda i stranaka, već primjer za cijelo društvo.