latinica  ћирилица
06/02/2016 |  08:09 ⇒ 14:52 | Autor: TANЈUG

Hrvatska predsjednica smijenila šefa tajne službe

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, razriješila je dužnosti direktora Bezbjednosno - obavještajne agencije Dragana Lozančića i šefa Biroa za nacionalnu bezbjednost Ivicu Panenića.
Kolinda Grabar Kitarović (foto: jpeg·croradiosydney.com.au) -
Kolinda Grabar Kitarović (foto: jpeg·croradiosydney.com.au)

Kako je preneo HRT, Kolinda Grabar Kitarović je Lozančiću lično saopštila da ne uživa njeno poverjenje i da je smijenjen zbog povrede Zakona o bezbjednosno-obavještajnom sistemu.Napominje se, međutim, da nema objašnjenja na koji način je Lozančić povrijedio pomenuti zakon.

Panenić je smijenjen zbog, kako se navodi, neobezbjeđivanja sprovođenja poslova iz djelokruga tog biroa.

O odlukama predsjednice izjasniće se Vlada Hrvatske.

Mediji su prethodno nagađali da će Lozančić biti smijenjen zbog toga što nije upozorio Grabar Kitarović da kontaktira sa prisluškivanom osobom, a riječ je, kako navode, o fudbalskom menadžeru Zdravku Mamiću.

S druge strane, on je o tome obavijestio Zorana Millanovića koji je tada bio premijer.

NESLAGANjA POLITIČKOG VRHA OKO SMЈENE DIREKTORA TAЈNE SLUŽBE

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i lider Mosta Božo Petrov izjavio danas da nema razloga za smjenu direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića o čemu je odluku donijela hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.
Kitarovićeva je saopštila Lozančiću da ne uživa njeno povjerenje i da je smijenjen zbog povrede Zakona o bezbjednosno-obavještajnom sistemu.

Ovu odluku, koju je donijela juče, proslijedila je Vladi i na supotpis premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Petrov je rekao da Lozančić još nije razriješen, jer su za to potrebna dva potpisa, prenose hrvatski mediji.

On je izrazio uvjerenje da će Oreković dobro procijeniti potpisivanje ove odluke, jer ima više informacija o svemu i da vjeruje da će biti donesena kvalitetna odluka.

Zabrinutost zbog ove odluke Kitarovićeve izrazio je Centra za mirovne studije, koji napominje da se time dovodi u pitanje nezavisnost bezbjednosnog sektora u Hrvatskoj.