latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:26 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

U Beogradu uručene Vukove nagrade (VIDEO)

U Beogradu su danas uručene Vukove nagrade, koje dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.
Vukova nagrada - Foto: RTRS
Vukova nagradaFoto: RTRS

Osim redovnih Vukovih nagrada istaknutim umjetnicima i poslenicima kulture, uručene su i tri Izuzetne Vukove nagrade. 

Tradicionalna Vukova nagrada dodjeljuje se za naročite rezultate u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke na svesrpskom kulturnom prostoru, a imena nagrađenih obogatila su impoznatan spisak dosadašnjih dobitnika.

“Kao ustanova kulture od nacionalnog značaja trudimo se da prepoznamo doslednost u čuvanju kulturne baštine, negovanju tradicija, ali i širenju kulture i ostvarivanju vrhunskih dometa u kulturi”, kaže Živorad Ajdačić generalni sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije.

Izuzetnu Vukovu nagradu dobili su Gimnazija iz Kruševca, operska umjetnica Јadranka Јovanović i akademik Matija Bećković, koji kaže da bi se u Vukova odlikovanja mogla ubrojati i ona koja nose njegovo ime, a dodjeljivaće se dok bude Vukovog naroda. Ukazuje na to da su se Vukova načela u naše vrijeme preobrazila, pa se čita kako nije napisano, a piše onako kako se ne misli.

“Valjalo bi da se svakih sto godina javi novi Vuk Karadžić, a njegov zadatak bi bio da uvede narodni jezik u književnost”, rekao je akademik Matija Bećković, dobitnik Izuzetne Vukove nagrade.

Vukovu nagradu dobilo je 10 stvaralaca i institucija, a među njima su slikar Radovan Mića Trnavac, dirigent Bojan Suđić i književnik Miroslav Toholj, kome će, kaže, biti podsticaj da i dalje radi u vukovskom pravcu.

“Ovo je praktično nagrada, velika nagrada, velika nacionalna nagrada za sve ono što sam do sada napisao. Pomišljam da je došla u pravom trenutku”, riječi su Miroslava Toholja, dobitnika Vukove nagrade.

Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije ove godine slavi šest decenija postojanja, a Vukova nagrada uručena je 52. put.