latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:06 ⇒ 13:43 | Autor: TANЈUG

Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i Austrije

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavili su Akcioni plan saradnje dvije zemlje u ovoj godini
Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i Austrije - Foto: TANЈUG
Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i AustrijeFoto: TANЈUG

Akcioni plan predviđa nastavak podrške Beča Beogradu na puti ka EU, u cilju otvaranja novih poglavlja, kao i nastavak  saradnje u vezi sa izbjegličkom krizom. Zajednički akcioni plan predviđa podršku sljedećih koraka u pristupanju Srbije EU.

Prema tom planu 2016. bi trebalo da bude iskorišćena za otvaranje većeg broja novih pohlavlja, posebno 23 (osnovna prava), 24 (pravosuđe, slobode i bezbjednost), ali i 5 (javne nabavke), 15 (energetika), 25 (nauka i istraživanja) i 26 (obrazovanje i kultura).

Predviđen je nastavak redovnih bilateralnih političkih konsultacija na nivou zamjenika ministara spoljnih poslova, kao i nastavak zajedničkih napora u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma kroz primjenu Bečke deklaracije za suzbijanje nasilnog ekstremizma i terorizma od marta prošle godine.

Austrija će podržati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a predviđen je i zajednički rad na dobrosusjedskim odnosima i rješavanju bilateralnih sporova. 

Kada je riječ o ekonomiji, Austrija namjerava da nastavi svoju poziciju prvog stranog investitora u Srbiji. Predviđena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno u vezi sa smanjenjem birokratskih prepreka i poboljšanjem pravne bezbjednosti što će pospješiti investicionu klimu.

Dogovoren je i nastavak tijesne saradnje i komunukacije duž balkanske rute, kada je riječ o izbjegličkoj krizi, u cilju smanjenja talasa migranata.