latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:49 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Srbija neće podizati ograde na granici s Makedonijom

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, ukoliko bude potrebe i bude primorana, znati da zaštiti granicu sa Makedonijom, ali da neće podizati zidove i ograde protiv migranata
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Ne mislim da je rešenje u zidovima. Srbija ima snažne odbrambene i bezbezbednosne snage i uvek će biti spremna i sposobna da sačuva i zaštiti svoj narod i granice", rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.

Na pitanje da li će Srbija reagovati podizanjem ograda na svojim granicama ako Austrija zatvori svoje granice, Vučić je rekao da se plaši da u narednom periodu neće biti formirano sveobuhvatno evropsko rješenje za migrantsku krizu i da će Srbija štititi svoje nacionalne državne interese, ali u skladu s evropskim vrijednostima - bez podizanja zidova.

On je, međutim, ukazao da Srbija ne bi mogla da preživi situaciju poput one u Austriji, koja za 90.000 izbjeglica godišnje mora da izdvoji dvije milijarde evra.

"Bili smo spremni da učestvujemo i u raspodeli po kvota sistemu, dok mnoge zemlje EU koje su imale mnogo novca od evropskih fondova u tome nikada nisu želele da učestvuju. Postoje granice do kojih Srbija može da ide. Granice koje bi ugrozile naš ekonomski opstanak i budućnost, Srbija ne može da dozvoli da budu pređene", istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija ima dobru saradnju s Makedonijom i podsjetio da je na makedonsko-grčku granicu poslala 20 policajaca i nešto opreme, te izrazio spremnost Vlade da pomogne Makedoniji ukoliko ta zemlja to zatraži.

Na pitanje kada će biti raspisani prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, Vučić je rekao da će oni biti raspisani u roku.

"Nećete dugo čekati na to. Mislim da smo na vreme najavili svima da imaju dovoljno vremena da se pripreme, ujedine, okupe i spreme strategiju i taktiku za pobedu", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da će Srpska napredna stranka, čiji je predsjednik, govoriti o urađenom i planovima za budućnost, te izrazio uvjerenje da će građani Srbije izabrati izvjesnost.

"Mislim da naše austrijske prijatelje ne intersuje ko će da vlada nego koja politika će da vlada, da li ćemo uspeti da očuvamo stabilnost u regionu i nastaviti reformski put. Verujem da građani Srbije biraju izvesnost i siguran put u budućnost", dodao je Vučić.