latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:00 ⇒ 15:55 | Autor: TANЈUG

"Politiko": Merkelova gubi vrijeme u pregovorima s Turskom

Pregovori njemačke kancelarke Angele Merkel s turskim vlastima su čisto gubljenje vremena, piše "Politiko", i navodi da Ankara traži još više novca kako bi se izborila s prilivom izbjeglica, a da zauzvrat ne nudi ništa
Merkel - Davutoglu - Foto: AP
Merkel - DavutogluFoto: AP

Ispostavilo se da Turskoj nisu dovoljne tri milijarde evra, koliko je EU predvidjela da da Ankari kako bi se izborila s migratima i sada je antikrizna strategija Merkelove ugrožena, piše Politiko.

Turska, u koju dolazi najveći broj izbjeglica iz Sirije, u centru je kancelarkine strategije za prevazilaženje migrantske krize, a u novembru su EU i Ankara usaglasile plan o poboljšanju uslova kako bi se izbjeglice zadržale u Turskoj. Međutim, došlo je do problema zbog finansijskih sporova i zbog toga što Turska nije izvršavala svoj dio obaveza.

"Merkelova je očajnički pokušavala da pronađe brzo rješenje za krizu, odbacujući napade njemačkih populista", piše Politiko.

Јučerašnji susret Merkelove i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana šesti je od oktobra, što je bio razlog za podsmijeh njemačkih medija na račun kancelarke - da se s turskim ministrima sreće češće nego s ministrima u sopstvenoj vladi.

List, međutim, konstatuje da broj susreta nije dao kvalitet - ni Erdogan ni premijer Ahmet Davutoglu nisu ponudili nikakav suštinski prijedlog.

Na primjer, Ankara se složila da sarađuje s njemačkim volonterskim organizacijama za pomoć izbjeglicama i odobrila koordinaciju turske policije s njemačkim kolegama u borbi protov šverca migranata.

Merkelova i Davutoglu su govorili i da NATO bude angažovan u patroliranju morskom granicom između Turske i Grčke, ali taj projekat je u fazi razmatranja, dodaje Politiko.

Ma koliko da su to važni koraci, to nije ono što je očekivao Berlin, konstatuje list, dodajući da su politički oponenti Merkelove njenu posjetu ocijenili kao čisto gubljenje vremena.

"Stalni odlasci u Ankaru ne mogu da zamijene vladin program borbe s krizom, kojeg, kao i prije, nema", prokomentarisao je potpredsjednik Evropskog parlamenta Aleksandar Lambsdorf.

Kada je riječ o novcu, Turska je počela da vrši pritisak na evropske vlasti još prije nego što je dobila prvu tranšu u skladu s novembarskim dogovorom, obrazlažući to stavom da je na sebe preuzela veliki dio problema, više nego bilo koja zemlja u regionu, navodi list.

"Prvo moramo da potrošimo ovaj novac i tek potom možemo da se vratimo na to pitanje", odgovorila je Merkelova na pitanje da li će EU povećati finasijsku pomoć Turskoj.

Njen odgovor pokazuje da EU praktično nema drugi izbor, zaključuje Politko.