latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:20 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Obaveza roditelja zaštiti djecu od opasnosti na internetu (VIDEO)

Nasilje među djecom školskog uzrasta obuvata mnoga agresivna ponašanja, od rješavanja nesporazuma nasiljem, neprihvatljivog izražavanja ljutnje ili frustracije, do međuvršnjačkog nasilja na internetu.
Djeca za računarom - Foto: RTRS
Djeca za računaromFoto: RTRS

Ovaj posljednji vid nasilja je postao aktuelniji razvojem i napretkom interneta među mladima. Kako bi se situacija popravila organizovana je manifestacija „Igraj svoju ulogu za bolji internet“ u okviru Međunarodnog dana sigurnog interneta. 

 Uznemiravanje i vrijeđanje putem interneta, krađa identiteta na društvenim mrežama, podsticanje na mržnju, samo su neki od oblika vršnjačkog nasilja na internetu. Najmlađi su ipak svjesni opasnosti koje vrebaju, a udaljene su samo na jedan klik od nas.

Јedan od načina da se djeca upoznaju sa negativnim stranama interneta su predavanja. Htjeli to priznati ili ne, znanje o novim tehnologijama razvijenije je kod djece nego kod roditelja.

- Samo dijete koje zna i ima dovoljno informacija može u tom svijetu zaštititi i sebe i druge, istakla je Nada Grahovac, ombudsman za djecu Republike Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da su djeca neoprezna u komunikaciji i mogu ostvariti komunikaciju sa licima kojima nije cilj komunikacija.

- Nego su im cilj neke druge krimogene stvari i najviše ukazujemo na to, jer cilj je da djeca izbjegnu komunikaciju sa određenim licima, dodao je Vasić.

Osim policije i škole, zaštita djece od opasnosti na internetu, obaveza je njihovih roditelja. Ograničen pristup i kontrola vremena provedenog na internetu su prvi koraci ka tome.