latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:38 ⇒ 14:40 | Autor: SRNA

SM: Podržan akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja EK

Savjet ministara BiH je podržao uz sugestije Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2015. godinu, koji će biti ugrađeni u Program rada Savjeta ministara BiH za ovu godinu, kao i preporuke koje se odnose na niže nivoe vlasti u BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Akcioni plan u konačnom tekstu biće proveden u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH preporučio je Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH da izradi specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima.

Nadležne institucije zadužene su da dostave Direkciji za evropske integracije relevantne informacije o realizaciji mjera navedenih u Akcionom planu za realizaciju prioriteta iz Izvještaja za 2015. godinu za nivo Savjeta ministara.

Prioriteti su grupisani na oblasti reforme javne uprave, vladavine zakona/funkcionisanja pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina/slobode izražavanja.

Među prioritetima su postojanje funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnost suočavanja s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar EU.

U Akcionom planu je definisan i set mjera iz oblasti unutrašnjeg tržišta, sektorskih politika i pravde, slobode i bezbjednosti.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Prijedlog osnova će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara BiH razmotrio je i, uz određene korekcije, usvojio Pregovaračku poziciju BiH kojom su definisani zahtjevi BiH u pregovorima s Evropskom komisijom o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prva runda pregovora trebalo bi da bude održana 16. februara u Sarajevu. Prilikom pregovora, delegacija BiH imaće zadatak da iznađe prihvatljivo rješenje, zasnovano na uvažavanju uzajamnih interesa.

Savjet ministara BiH je, uz korekcije, donio Program rada za ovu godinu, koji je baziran na Srednjoročnom programu rada Savjeta ministara BiH.

U Program će biti ugrađen Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2015. godinu koji se odnose na Savjet ministara.

Godišnji program rada sadrži Akcioni plan provođenja, pregled zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora kao i razvojno-investicionih projekata/programa.

Strateški ciljevi su utvrđeni na osnovu opštih principa razvoja - integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta.

Za svaki strateški cilj definisani su srednjoročni ciljevi u okviru kojih su programi i projekti.

U skladu s utvrđenim spoljnopolitičkim prioritetima BiH, Savjet ministara će i u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje daju doprinos ispunjavanju uslova za dalji napredak u procesu približavanja EU i NATO integracionim procesima.

Planirane su i aktivnosti na unapređenju i jačanju sveukupnih odnosa sa susjednim i zemljama u regiji.

Programom rada planiran je nastavak rada na unapređenju regionalnih trgovinskih odnosa BiH u okviru preferencijalnih trgovinskih sporazuma - Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju, CEFTA i EFTA.

Iz Savjeta ministara navode da će biti nastavljeni pregovori radi sticanja punopravnog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

DRAGAN MEKTIĆ PREDSЈEDAVAЈUĆI KOORDINACIONOG TIЈELA ZA PITANjA MIGRACIЈA

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donijelo je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH.
Izmijenjenom odlukom za predsjedavajućeg Koordinacionog tijela imenovan je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

U sastav ovog tijela imenovani su predstavnici Ministarstva bezbjednosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Sipe.

Odlukom je definisana nadležnost Koordinacionog tijela da, u slučaju nastanka ili očekivanja kriznih situacija u oblasti migracija, djeluje i kao operativni štab za pitanja migracija na nivou BiH.

Savjet ministara je je na današnjoj sjednici primio k znanju Izvještaj Grupe zemalja Savjeta Evrope protiv korupcije /GREKO/ iz četvrtog kruga evaluacije za BiH, koji će biti objavljen na veb stranici GREKO-a.

Ministarstvo bezbjednosti zaduženo je da ovaj izvještaj dostavi svim mjerodavnim institucijama, koje će pristupiti realizaciji preporuka GREKO-a.

U Strazburu je od 30. novembra do 4. decembra prošle godine održan 70. plenarni sastanak GREKO-a, na kojem je razmatran i usvojen evaluacioni izvještaj za BiH u okviru Četvrtog kruga evaluacije, koji obuhvata oblast sprečavanja korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima.

Izvještaj sadrži opis situacije, nakon čega slijedi kritička analiza. Zaključci sadrže listu preporuka koje je GREKO uputio BiH da bi poboljšala nivo usklađenosti s instrumentima Savjeta Evrope. BiH je upućeno 15 preporuka, od kojih se sedam odnosi na oblast i članove Parlamentarne skupštine, a osam na sudije i tužioce.

GREKO je pozvao vlasti BiH da podnesu izvještaj o provedbi navedenih preporuka do 30. juna 2017. godine.

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o radu Radne grupe za ocjenu usklađenosti propisa i praktičnog postupanja Uprave za indirektno oporezivanje i drugih organa u BiH u vezi s prenosom novca i novčanih instrumenata preko granice, s preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca /FATF/.

Јedan od prijedloga je da se u odgovarajućim propisima na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta na jednoobrazan i sveobuhvatan način usaglasi definicija pojma "gotovina", kako bi se omogućilo da budu obuhvaćeni svi finansijski instrumenti koji glase na donosioca.

Predloženo je i da se putem jedinstvenog obrasca za prijavu gotovine jednoobrazno propiše pismeno prijavljivanje gotovine, koju fizička lica prenose preko državne granice.

Među prijedlozima je istaknuta i potreba donošenja podzakonskog akta o vođenju evidencija o izvršenim kontrolama i prijavama unošenja i iznošenja gotovine i domaćoj ili stranoj valuti preko granice.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o osnivanju Ekspertske grupe za praćenje izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava pri Savjetu Evrope u predmetu "Ališić i drugi".

Cilj formiranja Ekspertske grupe je usaglašavanje prijedloga sa slovenačkim predstavnicima za rješenje svih spornih pitanja koja se odnose na dostavu podataka za verifikaciju, kao i prijedloga memoranduma o saradnji i razumijevanju, a u korist štediša iz BiH obuhvaćenih presudom.