latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:59 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Dačić: Zatvaranje granice za migrante, ako to i drugi urade

Srbija će biti prinuđena da zatvori granicu s Makedonijom, ako pojedine zemlje na balkanskoj ruti zatvore svoje granice za bliskoistočne izbjeglice, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić
Dačić i Kurc u Beogradu - Foto: SRNA
Dačić i Kurc u BeograduFoto: SRNA

"Ako budu zatvorene granice, onda će i Srbija morati da primeni sličnu odluku, kada je reč o našoj granici s Makedonijom. To, verovatno, znači da će i Makedonija da primeni sličnu odluku vezano za granicu sa Grčkom", rekao je Dačić, poslije susreta s austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom u Beogradu.

On je naveo da migranti ne mogu da budu stacionirani u Srbiji i da je važno da se zemlje međusobno informišu u vezi s migrantima, kako ne bi bilo iznenađenja.

"Veoma je važno da mi ne dolazimo u situaciju međusobnog iznenađivanja, nego da se vodi predvidiva politika, kako bi znali šta nas čeka u narednom periodu", rekao je Dačić.

Podsjetivši da je kroz Srbiju prošle godine prošlo 600.000 migranata, a od početka ove godine 65.000, Dačić je rekao da su to ozbiljne cifre i da se Srbija ponašala "evropskije" od mnogih drugih zemalja EU, ali da nema rješenja za situaciju da se zatvore sve granice i da migranti budu stacionirani u Srbiji.

"Oni ne mogu biti stacionirani u Srbiji, za to nema uslova, niti će to biti moguće", rekao je Dačić.

Kurc je istakao da je cilj da se zaustave izbjeglice na grčko-makedonskoj granici.

On je rekao da Austrija ne može neograničeno da prima izbjeglice i ponovio da je gornja granica za prijem izbjeglica u ovu zemlju 37.500.

"Ako postavimo jasne granice za prihvat duž zapadnobalkanske rute stvoriće se nova situacija", rekao je Kurc.