latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:43 | Autor: SRNA

Pero Kovačević oslobođen optužbe za teški ratni zločin

Apelacioni sud distrikta Brčko danas je izrekao oslobađajuću presudu bivšem pripadniku HVO-a Peri Kovačeviću, optuženom za pljačku i ubistvo četiri Srpkinje u oktobru 1994. godine.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U obrazloženju presude navedeno je da u obradi ovog predmeta nije bilo dokaza koji bi potvrdili navode iz optužnice, kao i da se na iskazima nepouzdanih svjedoka nisu mogli izvoditi dokazi.

Apelacioni sud obnovio je suđenje nakon što je 2008. ukinuo prvostepenu presudu kojom je Kovačević bio oslobođen optužbi, ali budući da se on nije pojavljivao na ponovljenom suđenju za njim je raspisana međunarodna potjernica, a uhapšen je 7. oktobra 2015. godine u Sloveniji.

Tužilaštvo je prošle sedmice u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo da je Kovačević odgovoran za pljačku i ubistvo četiri žene srpske nacionalnosti s područja Srebrenika i Gradačca, koje je u oktobru 1994. preuzeo radi obezbjeđenja njihovog prelaska na područje opštine Brčko pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Tužilac Radmilo Ivanović rekao je novinarima da će uložiti žalbu na danas izrečenu presudu.

Izricanju presude prisustvovali su i Ankica Simić i Cvijetin Bogdanović, sestra i suprug Milke Bogdanović /1953. godište/, majke četvoro djece koja je 16. oktobra 1994. iz Špionice /opština Srebrenik/, zajedno sa Smiljom Gajić, Marom Јović i Stojom Bogdanović krenula u pravcu Brčkog, ali im se poslije pređenih desetak kilometara, na području sela Cerik, izgubio svaki trag.

Ankica Simić rekla je novinarima da sve više gubi povjerenje u pravosuđe.

"Ne mogu da shvatim da u posljednje 22 godine nisu mogli pred sudom da se suoče Pero i njegov brat Marijan sa ostalima osumnjičenima za ubistvo ovih žena iza kojih je ostalo 16 đece", rekla je Simićeva, dodajući da želi bar da doživi da budu pronađeni posmrtni ostaci njene sestre i ostalih ubijenih žena.