latinica  ћирилица
09/02/2016 |  20:01 | Autor: Jutarnji list

Amerika u strahu, obavještajci najavili napad IS u ovoj godini

Visokorangirani američki obavještajac u utorak je rekao kako će ISIS ove godine najvjerojatnije pokušati napasti SAD na njihovom teritoriju te da grupa u tu svrhu infiltrira teroriste među izbjeglice iz Sirije, piše Si-En-En.

James Clapper, šef američke obavještajne zajednice, procijenio je da su nasilni ekstremisti aktivni u 40-ak svjetskih zemalja te da za njih trenutno postoji više utočišta nego ikada prije u povijesti. Naglasio je da su ISIS i njegovih osam podružnica prijetnja broj 1 za nacionalnu sigurnost SAD-a te da džihadisti iskorištavaju egzodus izbjeglica iz Sirije kako bi infiltrirali svoje ljude među njih.

- Oni su vrlo vješti u krivotvorenju pasoša te se mogu kretati i kao legitimni putnici - rekao je Clapper pred Odborom za vojne službe Američkog senata te dodao:

- Vjerojatno će pokušati s novim napadima u Europi, kao i napadima na SAD u 2016. godini.

Ispitivanje pred Senatom bilo je svojevrsni nastavak objave obavještajnog izvještaja pod nazivom "Ocjena prijetnji iz svijeta od strane Američke obavještajne zajednice". U izvještaju stoji da je u 2015. u SAD-u uhapšeno oko šezdeset osoba povezanih s ISIS-om te da je u Siriju od 2012. otputovalo 36 500 stranih boraca, od čega 6500 iz zapadnih zemalja.

Iako se ISIS smatra primarnom prijetnjom, Clapper je dodao da bi se i grupe povezane s al-Kaidom mogle pokazati kao opasne, pogotovo njihova branša u Јemenu te sirijska al-Nusra.