latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:07 | Autor: SRNA

Nastavljeno suđenje pripadnicima HVO za zločine nad Srbima u Livnu

U nastavku suđenja trojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane za zločine nad Srbima u Livnu, svjedok Tužilaštva BiH Rade Pokrajac izjavio je da ga je jedan od optuženih Zdenko Andabak odveo iz kuće u školu u Livnu, gdje je bio zatvoren.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Pokrajac je ispričao da je u osnovnoj školi bio zatvoren u svlačionici sa rođakom Nenadom Pokrajcem koji je jedne noći izveden u razred gdje su ga tukli i odakle je svjedok čuo njegove jauke.

"Nenada ubacuju. Onesviješćen, ispali mu zubi. Kapa i jedna cipela mu ostali ispred. Rekao sam sebi 'Gotov sam i ja'", prisjetio se Pokrajac i dodao da je on pušten, a da je rođakovo tijelo ostalo u školi, prenosi Birn.

Na pitanje da li zna zbog čega mu je rođak ubijen, svjedok je odgovorio da ne zna, te da je razlog "možda imanje".

Tužilaštvo je za svjedoka pozvalo i Slobodana Milašinovića, koji je rekao da je u septembru 1999. godine, kao okružni sudija iz Banjaluke, prisustvovao ekshumaciji tijela na lokalitetu Zastinje u opštini Livno.

On je naveo da se sumnjalo da su u jami Zastinje tijela osoba srpske nacionalnosti koje su pobijene, te da je tom prilikom izvučeno deset do 15 tijela. Milašinović je potvrdio da je potpisao 13 zapisnika o identifikaciji i o uviđaju.

Na suđenju je iskaz dao i Veso Blesić, koji je posvjedočio da je u jami pronašao tijelo brata Dušana.

Prema njegovim riječima, saznanja da mu je brat odveden iz Rijeke u Tomislavgrad, a potom na strijeljanje, ima od svjedoka koji je to preživio.

Andabak je optužen sa Muamirom Јašarevićem i Seadom Velagićem za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić".

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Јašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Suđenje će biti nastavljeno 17. februara.