latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:38 ⇒ 16:43 | Autor: TANЈUG

Paskaljević na dodjeli nagrada Akademije Limijer

Ugledna filmska Akademija Limijer, čiji su mnogobrojni članovi inostrani dopisnici iz cijelog svijeta, koji žive i rade u Francuskoj, dodijelila je sinoć godišnje nagrade na svečanosti u Parizu.
Paskaljević na dodeli nagrada Akademije Limijer - Foto: TANЈUG
Paskaljević na dodeli nagrada Akademije LimijerFoto: TANЈUG

Ovo cijenjeno priznanje, pandan američkom Zlatnom globusu, za najbolji film pripalo je debitantskom ostvarenju "Mustang" mlade autorke Deniz Gamze Erguven koji je ove godine jedan od favorita u trci za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

Taj film dobio je i još dvije nagrade - za najbolje debitansko djelo i nagradu za mlade ženske glumačke talente.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Arno Deplešen za film "Tri uspomene iz moje mladosti", a kao posebnom gostu na svečanosti u Parizu, srpskom reditelju Goranu Paskaljeviću pripala je čast da tu nagradu preda svom francuskom kolegi.

Paskaljević je tom prilikom u šali rekao da "svi reditelji autorskih filmova zaslužuju nagrade na početku snimanja, pošto u današnjem vremenu opšte krize nisu sigurni da će svoj film uspjeti i da završe".

Nagradu za doprinos francuskoj kinematografiji dobila je slavna glumica Izabel Iper, dok je za najbolju žensku ulogu priznanje osvojila Katarin Fro za rolu u filmu "Margarita".

Najboljim glumcem proglašen je Vensan Lendon za svoje upečatljivo glumačko ostvarenje u filmu "Zakon tržišta".

Interesantan je i podatak da filmu Žaka Odijara "Dipan", prošlogodišnjem dobitniku kanske Zlatne palme, nije pripala nijedna nagrada iako je bio nominovan u više kategorija.

Ove godine nagrade Akademije Limijer dodijeljene su 21. put, pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva kulture.