latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:54 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Predložen pritvor osumnjičenima za ubistvo povratnika Milana Sarića

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla predložio je Kantonalnom sudu određivanje pritvora za Sulejmana Đelibašića /27/ i Slađana Mitrovića /26/, s područja Bijeljine zbog sumnje da su kao saučesnici iz koristoljublja ubili Milana Sarića /75/ u njegovoj porodičnoj kući u zaseoku Sarići, opština Teočak.
Ubistvo u Sapni - Foto: RTRS
Ubistvo u SapniFoto: RTRS

Postoji sumnja da su Đelibašić i Mitrović ušli u kuću Sarića u namjeri da mu oduzmu novac za koji su znali da drži u kući, zavezali mu ruke iza leđa, te mu rukama, nogama i tupim predmetima zadali veći broj udaraca u tijelo i jedan udarac u bradu, što je uzrokovalo smrt Sarića.

Tada si izvršili i premetačinu stvari u kući.

Tužilaštvo i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su u prethodnom periodu intenzivno obavljali niz istražnih i operativnih radnji na terenu, saslušanja i vještačenja kako bi se utvrdio identitet počinilaca ovog ubistva.

Na osnovu naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije obavio je DNK analizu prikupljenih bioloških tragova sa mjesta događaja i uporedio ih sa uzorcima krvi osumnjičenih osoba.

DNK analizom utvrđeno je da biološki tragovi pronađeni u kući pripadaju osumnjičenim osobama.

Centar javne bezbjednosti Bijeljina je pružio podršku Tužilaštvu i MUP-u Tuzlanskog kantona, te su u Bijeljini uhapšeni Slađan Mitrović, dok je Đelibašić od druge polovine januara već bio u pritvoru prema rješenju Opštinskog suda Tuzla zbog osnovane sumnje da je počinio određena krivična đela iz oblasti imovinskih delikata.

Nakon što je obavljena kriminalistička obrada nad ovim licima, MUP Tuzlanskog kantona dostavio je Tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predao ih u nadležnost Tužilaštva.

Tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Povratnik Milan Sarić pronađen je ubijen i vezan u svojoj kući sa povredom na glavi 23. decembra 2015. godine, nakon čega je izdata naredba za obdukciju da se tačno utvrdi način i vrijeme smrti.