latinica  ћирилица
11/02/2016 |  18:34 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Incident na debati CIRSD: "Napolje, NATO fašisti"

Debata o američkoj spoljnoj politici i ulozi SAD u savremenim međunarodnim odnosima, koja se održava u Beogradu, počela je incidentom kada je uvodnu riječ predsjednika Centra za održivi razvoj /CIRSD/ Vuka Јeremića prekinula grupa mladih uzvicima "NATO fašisti".
Incident na debati CIRSD: "Napolje, NATO fašisti" - Foto: TANЈUG
Incident na debati CIRSD: "Napolje, NATO fašisti"Foto: TANЈUG

Grupa od pet do šest mladića u bijelim majicama na kojima je pisalo "OUT AMERICA" i "Novi SKOЈ pokret" okrenula se prema novom američkom ambasadoru u Beogradu Kajlu Skotu i uzvikivala "NATO fašisti, ovde vam nije mjesto".

Nakon kraćeg incidenta, obezbjeđenje je reagovalo i izvelo mladiće iz hotela u kojem se održava debata, a policija ih je odvela na ispitivanje, prenio je "Blic".

"NATO ne čine fašisti. Da bi ušao u NATO moraš da budeš demokrata", odgovorio im je dekan "Flečer" škole DŽejms Stavridis.

U sali se u trenutku incidenta nalazilo skoro 1.000 ljudi, među kojima su bili predstavnici ruske Ambasade, kao i veliki broj istaknutih svjetskih diplomata.

Među gostima su bili američki politikolog DŽozef Naj, predsjednik vašingtonskog Centra za nove američke studije Ričard Fontejn i bivši poljski šef diplomatije i ministar odbrane Radoslav Sikorski.

Povod za održavanje debate je izlazak 5. broja časopisa "Horizont", koji izdaje CIRSD.