latinica  ћирилица
14/02/2016 |  12:57 | Autor: TANЈUG

Linta: Pokrenuti kampanju protiv rehabilitacije ustaštva

PredsЈednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsЈednicu Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi da se pokrene medijska kampanja u Hrvatskoj protiv govora mržnje i rehabilitacije ustaštva.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

On je takođe pozvao da nadležne istitucije u Hrvatskoj počnu da sankconišu pojedince i grupe koje šire govor mržnje i veličaju ustaški pokret, da se ukinu penzije za ustaše i druge pripadnike hrvatske vojske iz Drugog svЈetskog rata, kao i da se u školama zabrani upotreba udžbenika u kojima se veliča ustaški pokret i poriču zločini nad Srbima.

Kako se navodi izjavi za javnost, Linta je pozvao Grabar Kitarović i da se sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina usvojen daleke 2002. godine koji garantuje upotrebu ćirilice u javnom životu i da se kazne pripadnici hrvatske vojske i policije koji su počinili zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima tokom 1990-ih godina.

Linta je odbacio kao neistinitu i smIЈešnu tvrdnju hrvatske predsЈednice u njenom odgovoru Miloradu Pupovcu da je Hrvatska država za primЈer u zaštiti prava nacionalnih i vЈerskih manjina na evropskom i svjetskom nivou.

"Nije dovoljno da hrvatska predsЈednica deklarativno s vremena na vrIЈeme osuđuje govor mržnje i upotrebu ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' već su potrebne konkretne mЈere", ističe se u saopštenju.