latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:32 ⇒ 09:41 | Autor: RTRS

Forin ofis procijenio gdje je bezbjedno ljetovati

Britanski Forin Ofis upozorio je na visok rizik od terorizma u evropskim gradovima, a stepen opasnosti mijenja se od zemlje do zemlje.
Pačevil - Malta - Foto: blic.rs
Pačevil - MaltaFoto: blic.rs

Veliki dio turista će  vjerovatno i prema tom faktoru birati mjesto za godišnji odmor, a prema FO-u, nekoliko je zemalja s vrlo niskim stepenu rizika od terorističkih napada, prenosi Dejli Mejl.

List podsjeća da je od Norveške do Holandije, britansko ministarstvo inostranih poslova ocijenio  većinu Evrope kao mjesto gdje vlada generalni rizik od terorizma, savjetujući turiste da pripaze gdje će putovati, s obzirom da bi se napadi mogli odvijati čak i na plažama.

"Smatra se kako postoji visok globalni rizik od terorističkog napada protiv građana Velike Britnije, od strane grupa ili pojedinaca motivisanih konfliktima u Siriji i Iraku", upozorio je FO nedavno.

Vođeni tim informacijama, turisti traže nova sigurna mjesta za putovanja.

U Sredozemlju, koje je u opasnoj zoni, ove godine će biti manje turista. Međutim, izvan toga još postoje brojne i popularne destinacije za koje je ocijenjeno da postoji mali rizik od terorizma. Te zemlje uključuju Portugaliju, Maltu, Island, Dominikansku republiku, Kubu, Tuvalu, Čile i Novi Zeland", kaže direktor Holidej Trevl Voča Frenk Brehani.

Među manje rizičnim zemljama što se tiče vjerovatnosti terorističkih napada nalaze se i Slovenija, Poljska, Bahami, Kostarika, Fiji, Sejšeli i Јapan, savjetuje Forin Ofis.