latinica  ћирилица
25/04/2016 |  12:31 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Prijedor: Otvoreni "Dani cvijeća" (VIDEO)

U Prijedoru je danas otvorena privredno-turistička manifestacija "Dani cvijeća 2016".
"Dani cvijeća" u Prijedoru - Foto: Screenshot
"Dani cvijeća" u PrijedoruFoto: Screenshot

Već osam godina gradska uprava organizuje ovu manifestaciju.

Na području Prijedora petnaest poljoprivrednih proizvođača bavi se uzgojem cvijeća. Na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani cvijeća 2016" svoje proizvode izložilo je njih deset. Ove godine, osim proizvođača cvijeća, priliku da prodaju svoje proizvode imaju i udruženja koja se bave izradom ručnih radova. 

Prijedorčani, dobro upoznati sa bogatom ponudom ove manifestacije, rado posjećuju mali trg tokom Dana cvijeća. Nešto kupe a nešto, kažu, sami uzgoje.

Prijedorčanka Ljiljana Vuković, već deset godina bavi se uzgojem cvijeća. Ovo je danas, kaže Ljiljana, za Vukoviće mali porodični biznis, od kojeg uspijevaju da zarade dovoljno novca za život.

Cijene cvijeća su od 0,5 KM po komadu, do 6 KM, tako da građani koji žele da ukrase svoje vrtove i balkone mogu to da učine za malo novca. Proizvođači ističu - ova manifestacija ima najveći značaj za izlagače jer se na ovakav način mnogo više uzgojenog cvijeća, uspije prodati.

Željko Reljić iz Omarske kaže da se od uzgoja cvijeća može živjeti.

- Može se živjeti čim živim od ovoga dvadeset godina - kaže Reljić.

Lokalna zajednica mnogo doprinosi razvoju plasteničke proizvodnje, a dokaz tome je sve više onih koji se odlučuju na uzgoj kako cvijeća, tako voća i povrća.

- Mi inače kroz naš budžet podržavamo poljoprivredne proizvođače, tako i proizvođače cvijeća, sa određenom sumom novca i tako im olakšavamo onaj period koji je za njih najteži, kada treba ulagati, kada treba pripremati, dok ne dođe period prodaje - kaže gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Ova tradicionalna manifestacija ima kako privredni, tako i turistički značaj za grad, a ovogodišnji planirani budžet za plesteničku proizvodnju je pedeset hiljada maraka. "Dani cvijeća 2016" na malom gradskom trgu, Prijedorčani mogu da posjete do 29. aprila.