latinica  ћирилица
25/04/2016 |  13:36 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Vladika Hrizostom: Srbi da prevaziđu podjele

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom apelovao je danas, u vaskršnjoj poruci, da svi odgovorni nosioci vlasti učine sve da se poboljša opšta situacija srpskog naroda i ukazao da podjele nikada nisu bile garant srećne budućnosti.
Episkop Hrizostom - Foto: RTRS
Episkop HrizostomFoto: RTRS

Vladika Hrizostom rekao je da i najmanje podjele prerastaju u nepremostive provalije.

"Bojimo se da smo danas došli do takvog stanja. Ozbiljno smo zabrinuti zbog političkog stava u našem narodu. Danas imamo, svakodnevno gledamo i slušamo da se politika koristi radi onoga austrougarskog `zavadi pa vladaj`. Umjesto toga, neka zavlada ona druga deviza `pomiri pa vladaj` ili `učini dobro pa vladaj`", poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Vladika je ukazao da su uslovi življenja i rada sve teži i naveo da je sramotno da danas ima građana koji gladuju, koji su bosi i goli, koji prose i mole za parče hljeba.

"Istina je da je naša zemlja Bogom blagoslovena po svim prirodnim resursima od kojih bi naš životni standard morao da bude veoma visok. Usuđujemo se da se obratimo svim odgovornim, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH da preuzmu svoje obaveze i odgovornost kako za narod, tako i za zemlju", naglasio je vladika Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski apelovao je da se politika, kao umijeće mogućeg i korisnog, upotrijebi za postizanje najbolje mogućeg za svakog čovjeka i za svaki narod.

Vladika Hrizostom poručio je da je potrebno da se svi danas ispunimo radošću i ljubavlju prema Bogu i bližnjima i pozvao sve da, koliko mogu, pomognu gladnima, žednima, golima i bosima, ostavljenima i zaboravljenima.

"Ne zaboravimo nikoga oko nas, naročito ne one koji imaju bilo kakvu potrebu, ne samo riječima, već prije svega djelima ljubavi Božije, kao što je učinio sam Gospod Isus Hristos", ističe vladika Hrizostom.

Vladika Hrizostom rekao je da je Vaskrs zaista praznik spasenja jer je Isus Hristos smrću na Golgoti i vaskresenjem iz groba spasio i svu Božiju tvorevinu od vlasti đavola, grijeha i smrti.

"On, kao bogovaskrsli čovjek, spasitelj, jeste temelj naše hristovaskrsle vjere i kamen krajougaoni naše crkve. Nije on zbog sebe stradao i pretrpio smrt i pogrebenje, već da bi vaskrsao. On je od nas otišao u pakao i odatle sa sobom savaskrsao sve koji su sa vjerom i nadom očekivali iskupljenje i spasenje. To je suština njegove svespasiteljske uloge i to je suština naše vaskršnje radosti", naveo je episkop Hrizostom.

Vladika ističe da je tajna vaskrsenja Hristovog najveća po načinu i dimenziji jer on satra vlast smrti i darova život vječni, satra pticu grijeha i darova sam sebe kao sjeme božanske vrline, vjere, nade i ljubavi.

"U nadi da će nam ova praznična radost razagnati sve ove tamne oblake svakodnevnosti još jedanput želimo srećan Vaskrs i sve vas pozdravljamo radosnim pozdravom: `Hristos vaskrse!` i `Vaistinu vaskrse!`", poručio je vladika Hrizostom.