latinica  ћирилица
25/04/2016 |  14:22 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

NUB RS obilježava 80 godina rada (VIDEO)

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske ove godine slavi osamdesetu godišnjicu osnivanja, tim povodom počinje i dugo najavljivana kampanja "Njegujmo srpski jezik" čiji je cilj očuvanje ćiriličkog pisma i razrješenja jezičkih nedoumica.
Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna i univerzitetska biblioteka Republike SrpskeFoto: RTRS

Kampanja počinje izložbom fotografija istaknutih ličnosti iz javnog i kulturnog života i trajaće do kraja godine. 

Godine 1936. osnovana je Narodna biblioteka Kralja Petar Prvog Oslobodioca koja je kroz naredne decenije i epohe promijenila više naziva i lokacija da bi odlukom Vlade Republike Srpske 1999. godine promijenila naziv u Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pod kojim imenom djeluje i danas.

- Danas radimo u jednom od najsavremenijih bibliotičko-informacionih sistema u Evropi COBISS, dio smo COBISS.net sistema svih balkanskih zemalja, odnosno biblioteka Balkana - rekla je direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić.

Svjesni značaja i uloge jezika kao i svih iskušenja pred kojima se nalazi, vodeći ljudi ovog kulturnog zdanja pokrenuli su kampanju "Njegujmo srpski jezik" čiji je cilj zaštita ćiriličkog srpskog pisma te očuvanje jezičke kulture i pismenosti. Medijski pokrovitelj ove kampanje je Radio-televizija Republike Srpske.

- Veliko mi je zadovoljstvoto će ovaj jubilej biti proslavljen uz ovu zaista sjanu kampanju koju je Radio-televizija Republike Srpske od prvog momenta podržala i odmah reagovala, stavivši sve svoje kapacitete na raspolaganje - rekao je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

Kampanja "Njegujmo srpski jezik" ima u cilju razrješavanje jezičkih nedoumica te nepravilnosti koje često upotrebljavamo u svakodnevnom govoru. Pored plakata i video materijala sastavni dio kampanje predstavlja i pokretna izložba autora Željka Јovanovića, fotografa Politike.

- Kompletan projekat preuzeli smo od naših prijatelja iz Srbije koji su osmislili cijeli projekat - rekla je direktorka NUB RS.

Kampanja "Njegujmo srpski jezik" biće predstavljena širom Republike Srpske a na samom kraju biće priređena i publikacija sa svim fotografijama i jezičkim poukama.