latinica  ћирилица
25/04/2016 |  16:48 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Kako su u Bijeljini odborničke naknade unaprijed i selektivno isplaćivane (VIDEO)

U Bijeljini nova prepucavanja opozicije i gradske vlasti.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

 Predsjednik bijeljinskog SNSD Nedeljko Ćorić zatražio je ostavku gradonačelnika Miće Mićiča, zbog isplate odborničkog dodatka Dragani Čojić iz PDP-a, šest mjeseci unaprijed.

Vlast, s druge strane, tvrdi da je nalog za isplatu pokrenuo predsjednik Skupštine Dragan Đurđević. 

Predsjednik bijeljinskog SNSD-a Nedeljko Ćorić predočio je dokaz o unaprijed isplaćenom odborničkom dodatku. Pozvao je gradonačelnika Miću Mićića da podnese ostavku, jer mu je nedavno, u televizijskoj emisiji, obećao da će to učiniti ako se ispostavi da je nekom naknada unaprijed isplaćena.

''Odbornik PDP-a Dragana Čojić podnijela je zahtjev načelniku za finansije u kojem moli da joj se isplate odborničke naknade do kraja manadata, to je ovaj zahtjev", pokazuje zahtjev Nedeljko Čojić, predsjednik SNSD-a Bijeljina.

Mićo Mićić kaže da nije odobrio isplate, a načelnik Odjeljenja za finasije Milorad Sofrenić odgovornost prebacuje na predsjednika Skupštine Dragana Đurđevića za koga tvrdi da je i ranije unaprijed tražio isplatu za pojedine odbornike.

Sofrenić opet tvrdi da je nalog za plaćanje kao ovlašteno lice i obrazac za plaćanje potpisao Đurđević.

Predsjednik Skupštine Dragan Đurđević lopticu prebacuje u dvorište Mićića i Sofrenića jer njegov potpis, kaže, ne znači ništa.

"Јa mogu da potpišem bilo šta, gradonačelnik je odgovoran za isplatu ili zakonitost toga. Meni mogu dati da potpišem bilo šta, taj nalog ako nije ispravan odgovorno je Odjeljenja za finansije", naveo je Đurđević.

Predsjednik bijeljinskog SNSD-a Nedeljko Ćorić kategoričan – isplatu novca mogu odobriti samo nosioci izvršne vlasti - gradonačelnik i načelnik za finansije.
''Ono što je suština priče je to da se vrši selektivna ipsplata  odborničkih dodataka u skladu sa pripadnošću, odnosno podobnošću skupštinskoj većini", tvrdi Ćorić.

Da li će takva praksa o kojoj govore lokalni političari biti prekinuta možda pokaže već naredna sjednica parlamenta. Јedanaest odbornika pokrenulo je inicijativu za smjenu načelnika za finansije.

Da li će Sofrenić zaista biti smijenjen zavisi od toga hoće li se u međuvremenu naći još pet odbornika koliko nedostaje za njegovu smjenu.