latinica  ћирилица
25/04/2016 |  21:58 | Autor: SRNA

Završeni "Dani harmonike", laureat Dragan Јelačić

Dragan Јelačić iz Trebinja laureat je ovogodišnjeg Osmog međunarodnog festivala "Dani harmonike" koji je završen večaras u Bijeljini.
Bijeljina- "Dani harmonike" - Foto: SRNA
Bijeljina- "Dani harmonike"Foto: SRNA

U posljednjoj večeri festivala nastupili su ukrajinski profesor harmonike Vladimir Murza, ansambl "Tango u troje" iz Ukrajine i učenici Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika.

Murza je izmamio aplauze publike u bijeljinskom Centru za kulturu, te nije skrivao impresije sa ovogodišnjeg festivala.

- Ovaj festival napreduje iz godine u godinu, a to dokazuje broj učesnika i nivo znanja izvođača. "Dani harmonike" su festival koji je izuzetno priznat u svijetu - naveo je Murza.

Slaviša Perić, organizator festivala, rekao je da je u Bogatiću, Bijeljini i Ugljeviku boravilo 400 takmičara iz 70 gradova iz 14 evropskih zemalja.

- Festival je postao prepoznatljiv, a sigurno i najmasovniji na Balkanu kada je riječ o akademskoj harmonici - dodao je Perić.

Festival Osmi "Dani harmonike" počeli su 20. aprila u Bogatiću u Srbiji, koncertom Edvarda Ahanova iz Rusije i učenika Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", a svečano je otvoren dva dana kasnije u Ugljeviku, gdje su i proglašeni laureati takmičenja.

Takmičare je ocjenjivao međunarodni stručni žiri koji su predvodili Murza i Edvard Ahanov iz Rusije.

Organizator festivala je Osnovna muzička škola "Kornelije Stanković", a generalni pokrovitelj opština Ugljevik.