latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:26 ⇒ 09:27 | Autor: Agencije

Pobjednik Sandensa na "Beldocsu" (VIDEO)

Film "Ruski djetlić" pobjednik Sandensa u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, biće prikazan i na "Beldocsu", u međunarodnom takmičarskom programu.
Pobjednik Sandensa na "Beldocsu" - Foto: Screenshot
Pobjednik Sandensa na "Beldocsu"Foto: Screenshot

Istovremeno, film se pojavljuje u trenutku kada se u svijetu obilježava trideset godina od najveće nuklearne katastrofe koja je pogodila Evropu i svijet – eksplozije centrale u Černobilju (Ukrajina, tadašni SSSR), koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Prema zvaničnim izvještajima, do nesreće je došlo usljed greške u vertikalnim šipkama koje kontrolišu rad reaktora, kao i zbog osoblja koje je neadekvatno obučeno za rad na novodizajniranom reaktoru.

Međutim, brojne teorije dokazuju drugačije. Film Čada Grasije "Ruski djetlić" bavi se upravo jednom od mogućih drugih verzija šta se zapravo dogodilo u Černobilju i zbog čega.

Poseban ekskluzivitet ovogodišnjeg "Beldocsu" činiće i dolazak samog reditelja Čada Grasije kao i protagoniste filma Fedora Aleksandroviča, radioaktivnog čovjeka, koji će sa beogradskom publikom razgovarati o filmu "Ruski djetlić" odmah nakon projekcije u Domu omladine. Projekcije filma su u nedjelju 15. maja u 20 sati u Domu omladine Beograda i u ponedjeljak 16. maja u bioskopu Fontana.