latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:40 ⇒ 11:56 | Autor: SRNA

Prijedor: Raspisan konkurs za četvrti gradski mural

Prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika raspisalo je konkurs za dodjelu međunarodne nagrade "Paola de Manjinkor" za najbolji mural u Prijedoru u 2016. godini.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Boris Eremić rekao je da je nova fasada odabrana, te da umjetnici prijedloge mogu slati do 22. juna poštom ili na mejl adresu udruženja.

Grad Prijedor već dvije godine sarađuje sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino, a ova saradnja nastavlja se i na projektu "Prijedor - grad murala", koji prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika realizuje od 2013. godine.

U okviru ovog projekta Udruženje je osnovalo međunarodnu nagradu "Paola de Manjinkor" za najbolji mural u Prijedoru, koju dodjeljuje na osnovu prijedloga stručnog žirija jednom godišnje. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog dijela u iznosu od 3.000 KM.

Paola de Manjinkor, u čiju se čast dodjeljuje ova nagrada, je slikarka iz Lavisa u Trentinu koja je 1998. godine, zajedno sa đecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa dobiće priliku da svoj prijedlog realizuje na javnoj površini u Prijedoru, a za oslikavanje murala na raspolaganju mu je radni materijal.

Lokacija predviđena za oslikavanje murala za 2016. godinu je u centru Prijedora na ulazu u centralnu pješačku zonu.

Na osnovu ovog konkursa, Prijedor već ima tri murala "Šeširdžija" autora Nataše Konjević, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Vidama i "Vrt" mađarskog autora Raula Opre.