latinica  ћирилица
26/04/2016 |  11:54 ⇒ 11:56 | Autor: Večernje novosti

"Taksista" vozi počasni krug (VIDEO)

Krajem prošle nedjelje u njujorškom bioskopu "Bikon", čuveni glumac Robert de Niro, stao je pred 3.000 gledalaca i obratio im se: "Svakoga dana za proteklih 40 godina prilazio mi je bar jedan čovjek govoreći... pogodite šta? Hajmo svi u glas!" "Talking to me?" Gotovo jednoglasno odgovorila mu je cijela sala.
Robert de Niro iz filma Taksista - Foto: Screenshot/YouTube
Robert de Niro iz filma TaksistaFoto: Screenshot/YouTube

Uz De Nirovu molbu (koja nije uslišena) da se publika ne smije kada sa ekrana čuje istu rečenicu koja je već dio istorije svjetske kinematografije, ovako je otpočela svečana projekcija "Taksiste" Martina Skorsezea, a povodom četiri decenije legendarnog filma.

Na obilježavanju jubileja, u okviru festivala Trajbeka, uz glavnog glumca i reditelja, okupili su se i ostali članovi ekipe.

U glavnim ulogama, u ovom ostvarenju, bili su Robert de Niro, Harvi Kajtel, Sibil Šepard i tada trinaestogodišnja, nepoznata devojčica po imenu DŽodi Foster.

Ovogodišnja projekcija filma bila je lijep izgovor da se okupi stara ekipa i prisjeti davnih dana, kada su svi bili, ili relativno poznati ili, kao u slučaju DŽodi Foster, potpuno nepoznati filmskom svijetu.

Okupljanju su osim glumačke ekipe prisustvovali reditelj Martin Skorseze, scenarista Pol Šreder i producent Majkl Filips.

Najteži dio u filmu, prisjećali su se kroz smijeh Skorseze i Filips, bio je nagovoriti čuvenog kompozitora Bernarda Hermana da radi muziku za film. Herman je do tada radio muziku za čuvenu seriju "Twilight Zone" i za Hičkokove napete trilere, bio je poznat po stvaranju muzike koja odaje rast tenzije, što je upravo trebalo Skorsezeu.

Kada su mu se prvi put obratili, Herman je kratko odgovorio: "Ne radim filmove o vozačima taksija", ali, na svu sreću, nakon čitanja scenarija, pristao je na saradnju.

Razgovor ekipe filma sa prisutnom publikom prošao je u opuštenoj atmosferi, a prisutni su imali prilike da čuju još interesantnih anegdota sa snimanja.

Sada, kada su svi oni svjetski poznati i imaju malo vremena za susrete sa starim prijateljima, ovakvo jedno okupljanje, na godišnjicu filma, bilo je, vjerujemo, svima njima jedna draga uspomena za budućnost.

Pogledajte kratku scenu iz filma "Taksista" (Talking To Me?)