latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:42 | Autor: SRNA

Savjetodavni dani fondova Srpske, FBiH i Srbije

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske domaćin je savjetodavnih dana na kojima će danas i sutra u Bijeljini predstavnici penzijskih fondova Srbije, Federacije BiH i Srpske omogućiti korisnicima da u ličnom kontaktu lakše i brže riješe probleme iz ove oblasti.
Savjetovdavni dani - Foto: SRNA
Savjetovdavni daniFoto: SRNA

Pomoćnik direktora Fonda PIO Brane Simanić rekao je da Srpska u Srbiju isplaćuje oko 19.000 penzija, a Srbija u Srpsku nešto manje od 12.000 korisnika.

"Savjetodavni dani su dobra prilika da se korisnici lično informišu o stanju svojih podataka i zahtjeva, jer predstavnici penzijskih fondova Srbije i FBiH praktično su donijeli svoj šalter i približili ga korisnicima", rekao je Simanić.

Prema njegovim riječima, do početka savjetodavnih dana stiglo je 12 prijava građana koji će lično doći u sjedište Fonda Srpske u Bijeljini i 16 prijava građana iz FBiH koje će rješavati posrednici koji učestvuju na Savjetodavnim danima, a građani u ova dva dana mogu doći i informisati se i ako nisu prethodno prijavljeni.

Nenad Јanković iz beogradske filijale penzijskog fonda Srbije rekao je da se na ovaj način usluga približava korisnicima prava i omogućava da se problemi brže riješe.

Pomoćnik direktora Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Gordana Vojvodić ocijenila je da su savjetodavni dani izuzetno važni za rješavanje svih spornih i vrlo životnih pitanja građana koji su radili u Srbiji, a sada su u situaciji da se penzionišu u FBiH.

Prema njenim riječima, federalni zavod u Srbiju ispaćuje penzije za 15.000 korisnika, a iz Srbije se u FBiH isplaćuje oko 14.000 penzija.

Na međunarodnim savjetodavni danima savjetodavci iz Fonda PIO Srpske, Federalnog zavoda PIO/MIO i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije pružaće besplatnu pravnu pomoć licima koja ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primjenom sporazuma u oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između BiH i SRЈ.

Savjetodavni dani održavaju se u sjedištu Fonda PIO u Bijeljini od 9.00 do 17.00 časova za osiguranike koji imaju staž osiguranja navršen u BiH i Srbiji i za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primjenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju.