latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:17 | Autor: SRNA

Prodanović: Šteta što nema podrške za zakon o Ustavnom sudu BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da je šteta što Ustavnopravna komisija ovog doma danas nije podržala Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

Prodanović je rekao da će o narednim koracima u vezi sa pitanjem regulisanja rada Ustavnog suda biti moguće govoriti nakon što se Predstavnički dom na sutrašnjoj sjednici izjasni o drugom po redu negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na ova dva zakonska prijedloga.

On smatra da bi potom trebalo da bude održan sastanak predsjednika političkih partija iz Republike Srpske s ciljem iznalaženja zajedničkog stava o ovom problemu.

"Kakav god dogovor da bude, mi ćemo ga zajednički poštovati", rekao je Prodanović novinarima nakon sjednice Ustavnopravne komisije, čiji je član, ističući da je cilj prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izmjena Krivičnog zakona u vezi sa ovim sudom.

Kada je riječ o brojnim prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Prodanović je izrazio uvjerenje da će podršku dobiti prijedlog za izmjenu i dopunu Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka koji je usaglasila Interresorna radna grupa.

Što se tiče prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona kojima se tretira pitanje izbora u Mostaru, Prodanović je izrazio sumnju da će biti usvojeni na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

"Smatram da treba stvoriti ambijent u kojem bi se došlo do rješenja o izborima u Mostaru a koji bi bili prihvatljivi za sva tri konstitutivna naroda, za sve građane Mostara", istakao je Prodanović i dodao da je stav SNSD-a da predstavnici srpskog naroda treba da imaju istinske predstavnike u tijelima vlasti grada Mostara.

Prijedlogom zakona o Ustavom sudu BiH zakonski se reguliše rad ovog suda, koji je od osnivanja do sada regulisan Ustavom, a jednom od odredbi predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene domaćim.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je brisanje člana koji propisuje sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Inicijativu za zakonsko regulisanje rada Ustavnog suda BiH i isključivanje stranaca iz njegovog sastava uslijedila je iz Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH u novembru prošle godine, na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara, kada je i pravoslavni praznik Sveti Stefan.

Ustavnopravna komisija danas nije vodila raspravu o predloženim zakonima, a kako je ovo drugo negativno mišljenje Komisije, to praktično znači kraj za njih.