latinica  ћирилица
26/04/2016 |  14:27 | Autor: sputniknews.com

Americi ne ide glatko u izvozu demokratije

Posljednjih godina Sjedinjene Države su više puta pokušavale da uspostave demokratiju u različitim zemljama svijeta.
Zastava Amerike - Foto: ilustracija
Zastava AmerikeFoto: ilustracija

Ipak, veoma rijetko su se ovi pokušaji se završavali uspješno.

Politikolog i profesor međunarodnih odnosa sa univerziteta Harvard Stefan Volt smatra da SAD treba da prestanu da agresivno uspostavljaju demokratske režime u drugim zemljama i počnu promjene u sopstvenoj unutrašnjoj politici. On je ovo mišljenje izrazio u članku za magazin “Forin polisi“.

Volt je siguran da je korišćenje vojne sile za širenje demokratije - ideja koja je doživjela neuspjeh, za šta navodi nekoliko argumenata. Kao prvo, uspješni demokratski režimi se ne uspostavljaju spolja i da bi se to desilo nije dovoljno stvoriti novi ustav i održavanje izbora. SAD, kao po pravilu, upravo idu tim putem.

“Da bi američka vojska uspješno izvezla demokratiju brzo i jeftino, potreban je nevjerovatan nivo samopouzdanja“, smatra Volt.

Drugo, korišćenje vojne sile prilikom uspostavljanja demokratije u drugim zemljama najčešće se suočava sa oštrim protivljenjem. Mnogima se ne sviđa da dobijaju naređenja od dobro naoružanih inostranih okupatora, navodi profesor.

Osim toga, tokom “demokratizacije“ nacionalne elite gube vlast i sredstva, što neizbježno vodi ka nastanku opozicionih snaga. To je posljednje što bi željeli da vide novi režimi, jer surovost daje mogućnost liderima da pojačaju svoj uticaj, ne izbjegavajući upotrebu sile. Osim toga, situacija se pogoršava time što Amerikanci ne postavljaju na čelo lokalne administracije one ljude koji odgovaraju navedenim dužnostima, jer loše poznaju lokalne specifičnosti.

Kao alternativu profesor predlaže dva pristupa.- demokratski, drugi davanje primjera drugim zemljama.

“Јednostavno govoreći, SAD bi se mnogo bolje izborile sa zadatkom nametanja demokratije u čitavom svijetu, ako budu u skladu sa tim vrijednostima na svojoj teritoriji“, zaključio je Volt.