latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:12 | Autor: SRNA

U proceduri tri zakonska prijedloga za Mostar

Prijedloge zakona koji tretiraju izbore u Mostaru Parlamentarnoj skupštini BiH do sada su dostavili SDA i SBB BiH, SDP i DF, te HDZ BiH.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Član Kolegijuma Predstavničkog doma Šefik DŽaferović izjavio je da zajednički prijedlog SDA i SBB-a BiH za Mostar uvažava presudu Ustavnog suda BiH i obezbjeđuje ravnopravnost svih u ovom gradu.

"To je izbalansiran prijedlog koji treba da bude prihvaćen", smatra DŽaferović.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut rekao je da zajednički prijedlog ove stranke i SDA implementira presudu Ustavnog suda BiH o Mostaru kada je u pitanju vrijednost glasa.

"Ono što vidimo jeste da postoji prostor za dogovor i definitivno smo sada najbliže tome", ocijenio je Arnaut i naveo da rješenje za izbore u Mostaru može biti usvojeno i nakon 4. maja, kada će biti raspisani lokalni izbori u BiH.

Član Kolegijuma Predstavničkog doma Borjana Krišto izjavila je da su HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ ponudili prijedlog koji je na tragu implementacije odluke Ustavnog suda u smislu izjednačavanja vrijednosti glasa.

"A to znači da smo napravili izborne jedinice u skladu sa brojem birača i brojem onih koji se biraju iz izborne jedinice", precizirala je Krištova, ocijenivši da nije moguće u potpunosti izjednačiti vrijednost glasa.

Prema njenim riječima, u prijedlogu SDA i SBB-a sporno je što su predviđeli izbornu jedinicu za centralnu zonu u Mostaru.

I ona smatra da 4. maj nije zadnji rok za usvajanje rješenja za izbore u Mostaru.

Navedena tri zakonska prijedloga najvjerovatnije će po hitnom postupku biti razmatrana na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a svoj prijedlog za Mostar ima i Koordinacija srpskih udruženja Mostara iza kojeg su stali klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu.