latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:27 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

"NUB radi na očuvanju identiteta srpskog naroda"(FOTO i VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske radi na očuvanju identiteta srpskog naroda i srpskog dostignuća na ovim prostorima.
NUB RS - očuvanje srpskog jezika - Foto: RTRS
NUB RS - očuvanje srpskog jezikaFoto: RTRS

Ova kulturna institucija u tom pogledu ostvaruje svoju misiju, koja je važna ne samo sada, već i u budućnosti, istakao je Dodik.

- Mnogi ratovi su pokazali da oni koji su pokušavali da porobe narod, kada su došli u priliku, odmah su htjeli da eliminišu sve ono što je bilo njegov identitet, a to je prije svega knjiga i kultura - naveo je Dodik, nakon svečane akademije povodom obilježavanja 80 godina rada i postojanja Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je i ova biblioteka u nekoliko navrata gubila svoj fond, te izgubila brojne naslove koji su spaljeni tokom ratnih okršaja.

- Danas smo ponosni na činjenicu da ovdje ima 700.000 naslova, te da je to ozbiljno kulturno, univerzitetsko i nacionalno bogatstvo" - rekao je Dodik.

Dodik je povodom kampanje "Njegujmo srpski jezik", čiji je pokrovitelj, rekao da je u vremenu kada se gubi dimenzija jezika veoma važno očuvati njegovu tradiciju.

- Srpski jezik napadnut je sa raznih strana i mislim da je veoma važno vratiti se afirmaciji jezika, jer nam to čini spoj sa svim onim što čini srpski narod na ovim prostorima - poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj akademiji

On je istakao da jezik, kao najjača determinanta nacionalnog identiteta, kod Srba ima veoma važnu ulogu.

- Zato sam i prihvatio da budem pokrovitelj jedne ovako široke akcije i drago mi je da je ona već u početku ostvarila vidljive rezultate - rekao je Dodik.

Direktorica NUB Srpske Ljiljana Petrović Zečić istakla je da kulturna ustanova kakva je danas zaslužuje da stoji rame uz rame sa evropskim bibliotekama.

- Kada bismo se sjetili banjalučke bogoslovije i čitaonice koja je nastala 1868. godine iz koje se razvila biblioteka i čije smo fondove preuzeli, onda bismo za dvije godine slavili 150 godina postojanja - navela je Zečićeva.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je Biblioteka značajna za očuvanje srpskog jezika i književnosti na ovim prostorima, te zbog toga zaslužuje čestitke svih građana Srpske.

Kada je riječ o kampanji "Njegujmo srpski jezik", Malešević smatra da je tu kampanju trebalo pokrenuti mnogo ranije i da očekuje da će imati pozitivan odjek među građanima Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni ugledni gosti iz kulturne, akademske i političke sfere iz regiona.

Na svečanosti su uručene povelje i zahvalnice istaknutim ličnostima, koje su doprinijele razvoju i unapređenju rada biblioteke.