latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:28 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Razgovori o slobodi medija u BiH

Članovi Misije stručne procjene Evropske komisije o stanju u oblasti slobode izražavanja u BiH razgovarali su danas sa predstavnicima komisija Parlamentarne skupštine BiH o zakonskim okvirima za slobodu medija u BiH i zakonima kojima je regulisan rad javnih RTV servisa.
Sarajevo (Foto: Didym/Wikipedia) -
Sarajevo (Foto: Didym/Wikipedia)

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH Momčilo Novaković, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić, te član Komisije Damir Arnaut, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Evropske komisije, u čijem sastavu su bili i eksperti iz Austrije i Danske, interesovali su se za slučajeve zastrašivanja novinara i za donošenje zakona o sprečavanju širenja govora mržnje, posebno u pisanim medijima i putem interneta.

Predstavnici komisija Parlamentarne skupštine BiH upoznali su predstavnike Misije Evropske komisije sa aktivnostima koje su u ovoj godini preduzete u skladu s preporukama iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za prošlu godinu.

Oni su naglasili da su navedene aktivnosti preduzete s ciljem obezbjeđivanja finansijske održivosti javnih RTV servisa i s ciljem poboljšanja primjene zakonskih okvira koji tretiraju oblast slobode izražavanja i slobode medija u BiH.

Članovi Misije stručne procjene Evropske komisije o stanju u oblasti slobode izražavanja boraviće u BiH do 29. aprila i razgovarati sa velikim brojem institucija na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.