latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:32 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Instrukcije o pregledu stanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka

Glavni tužilac BiH Goran Salihović, glavni tužioci entiteta i Brčko distrikta, zvaničnici Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih u BiH održali su danas u Sarajevu sastanak o dosadašnjem procesu revizije mrtvačnica i kosturnica u BiH, u kojima se čuvaju pronađeni, a još neidentifikovani posmrtni ostaci.
Sarajevo - Tužilaštvo - sastanak - Foto: SRNA
Sarajevo - Tužilaštvo - sastanakFoto: SRNA

Revizije su izvršene u objektima u Mostaru, Nevesinju, Goraždu, Travniku, Tuzli i djelimično u Visokom, a u narednom periodu očekuje se nastavak revizije u Sanskom Mostu, Modriči, Banjaluci, Odžaku, Travniku, Istočnom Sarajevu i Srpcu.

Ove aktivnosti u ukupno 13 mrtvačnica i kosturnica u BiH treba da u značajnoj mjeri ubrzaju procese identifikacije pronađenih, a neidentifikovanih posmrtnih ostataka, te na taj način doprinijeti smanjenju broja nestalih osoba u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Očekuje se da će u narednom periodu biti pregledano oko 1.500 posmrtnih ostataka, a prema procjenama Institututa za nestala lica, za cijeli proces identifikacije i ukopa potrebna su sredstva od skoro milion KM.

Salihović će uputiti instrukciju za postupanje svih institucija uključenih u ovaj proces da bi cijeli proces bio proveden što efikasnije.

Procjenjuje se da se u BiH još između sedam i osam hiljada osoba vode kao nestale, te će se u budućnosti preduzimati intenzivne aktivnosti u procesima ekshumacija i identifikacija nestalih osoba kako bi se taj broj smanjio, ističe se u saopštenju.