latinica  ћирилица
26/04/2016 |  19:01 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Oboren srpski prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

Nakon više od četiri mjeseca zavrzlama oko poslovnika, na prijedloge Zakona o Ustavnom sudu BiH i o izmjenama Krivičnog zakona BiH, sutra bi mogla da bude stavljena tačka.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: Screenshot
Parlamentarna skupština BiHFoto: Screenshot

Predložena zakonska rješenja koja je u parlamentarnu proceduru zajednički uputilo 13 srpskih poslanika, pred Ustavnopravnom komisijom, udruženim snagama ponovo su stopirale partije sa sjedištem u Sarajevu. Po svaku cijenu zadržati strane sudije u Ustavnom sudu BiH - nepromijenjen je stav sarajevskih poslanika.

Preglasavanje bošnjačkih nad srpskim poslanicima je već viđen scenario s početka februara, uz jasnu najavu da će takav biti i sutra. Istovremeno, topi se i srpsko jedinstvo zadokumentovano krajem novembra, o reakciji na političku, a ne pravnu odluku Ustavnog suda o 9. januaru – Danu Republike. Usaglašenih stavova nema ni o promjenama izbornog zakonodavstva.

Kada su sredinom decembra srpski poslanici u parlamentarnu proceduru uputili prijedloge Zakona o Ustavnom sudu i o izmjenama Krivičnog zakona, njihove bošnjački kolege, namjeru da zadrže naklonjene im strane sudije, djelimično su prikrivali zanemarljivim proceduralnim propustima predlagača. Propusti su u međuvremenu otklonjeni, ali su stavovi ostali nepromijenjeni.

Potom su alibi za autodestrukciju parlamentarci iz Sarajeva tražili u ukidanju čak i dejtonskih kategorija – poput entitetskog glasanja. Ili promjenama u načinu izbora i rada Ustavnog suda Srpske. Danas su i definitivno otvorili karte! Јednostavno i bez riječi obrazloženja u komisijskim klupama, rekli su "ne" predloženim rješenjima.

Dva hrvatska člana Komisije tokom glasanja nisu ni prisustvovali sjednici. Četiri mjeseca akrobacija - u dva parlamentarna doma, dva predložena zakona naizmjenično su hvalili i kudili. Ustavni osnov su prihvatali, a principe odbacivali. Krajnji ishod - suzdržani.

Predlagači će i sutra biti na strani rješenja iz zakona. Ali, izvjesno je entitetsku podršku iz Federacije BiH neće imati. U međuvremenu nestala je i sabornost ispoljena sredinom novembra na sastanku u Palati Republike Srpske kada je svih 12 učesnika stavilo potpis na zajedničku izjavu i obavezalo se da će, ukoliko zakoni ne dobiju zeleno svjetlo, ponovo zajedno za sto.

Јedan takav pokušaj već je propao sredinom mjeseca. Predstavnici stranaka okupljenih oko SDS-a, na zakazani sastanak kod predsjednika Republike nisu se pojavili. Bez konsultacija sa SNSD-om, za sutra najavljuju, jutros osmišljeni tajanstveni zaključak o predloženim zakonima. I očekuju bjanko podršku.

Kakav god zaključak bio, teško da će u Sarajevu iznjedriti rješenje pravnog nonsesa - sudija stranaca ogrnutih u domaće toge koji bi pride, da mijenjaju istoriju jednog naroda i pravo na kolektivno sjećanje. Јer takve sudije Sarajevo podržava! Da je drugačije, ne bi propalo već pet pokušaja da se strane sudije pošalju kući!