latinica  ћирилица
26/04/2016 |  19:17 | Autor: SRNA

Crnadak-Đentiloni: Dalje jačanje privredne saradnje BiH i Italije

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas je u Rimu, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Paolom Đentilonijem, istakao zainteresovanost BiH za dalje jačanje privredne saradnje sa Italijom, povodom pozitivnih rezultata trgovinske razmjene.
Rim (Foto: impresamia.com) -
Rim (Foto: impresamia.com)

Crnadak i Đentiloni ocijenili da su odnosi BiH i Italije vrlo prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima, te izrazili spremnost za njihovo dalje unapređenje, uz intenziviranje bilateralnih kontakata, saopšteno je iz MIP BiH.

Crnadak je naveo da je Italija prema obimu ukupne spoljnotrgovinske razmjene BiH na drugom mjestu sa ukupno ostvarenom razmjenom u 2015. godini vrijednom 1,5 milijardi evra. Ocijenio je da dobar put za unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje predstavlja i organizovanje različitih oblika susreta privrednika i investitora i predstavnika privrednih komora.

Istakao je da BiH izuzetno cijeni dosadašnju podršku i pomoć koju je Italija pružila, te zatražio podršku i zalaganje Italije unutar EU za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU.

Razgovarano je i o regionalnim odnosima i saradnji, posebno predsjedavanju BiH Centralnoevropskom inicijativom u ovoj godini, samitu lidera procesa Brdo-Brioni i aktivnostima u okviru Berlinskog procesa. Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma i drugim aktuelnim pitanjima.

Italijanski ministar je naglasio da će se odazvati pozivu Crnatka i 16. juna učestvovati u radu Konferencije ministara inostranih poslova CEI, u Banjaluci.