latinica  ћирилица
27/04/2016 |  07:46 ⇒ 28/04/2016 | 07:51 | Autor: RTRS

Godišnjica terorističkog napada u Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Danas se navršava godina dana od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, u kome je terorista Nerdin Ibrić iz zvorničkog naselja Kučić Kula ubio policajca Dragana Đurića i ranio policajce Stevu Milovanovića i Željka Gajića.
Zvornik: Spomenik poginulim pripadnicima MUP-a - Foto: RTRS
Zvornik: Spomenik poginulim pripadnicima MUP-aFoto: RTRS

Ispred Stanice javne bezbjednosti Zvornik otkriven je spomenik poginulim pripadnicima MUP-a, te služen parastos i položeno cvijeće.

Spomenik poginulim pripadnicima MUP-a, na kome se nalazi i lik policajca Dragana Đurića, koji je ubijen na današnji dan prošle godine u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvornik, otkrio je ministar Lukač.

Zvornik: Spomenik poginulim pripadnicima MUP-a (foto: RTRS)

Na gradskom groblju u Karakaju služen je parastos, položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Godinu dana od terorističkog napada nema sudskog epiloga. Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj protiv dva lica za terorizam i protiv njih se vodi postupak pred Sudom BiH. Oni su uhapšeni i bio im je određen pritvor od 30 dana, ali su pušteni da se brane sa slobode.

Parastos policajcu ubijenom u terorističkom napadu (foto: RTRS)

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da institucije BiH nisu spremne da se kvalitetno suoče sa radikalnim islamom u BiH.

"Napad u Zvorniku sve institucije BiH i srpski predstavnici u njima nisu imali hrabrosti da nazovu terorizmom, za razliku od napada u Rajlovcu, koji je u Republici Srpskoj odmah okarakterisan kao teroristički", rekao je Stevandić, povodom obilježavanja godišnjice od terorističkog napada u Zvorniku.

Godinu dana nakon terorističkog napada i dalje traje istraga o ovom krivičnom djelu.
"Istraga za krivično djelo terorizam još je u toku, tako da ne možemo davati dodatne informacije", rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Iz ove pravosudne institucije navoda da će tužilačka odluka biti donesena kada se provedu sve potrebne istražne radnje i vještačenja.