latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:26 | Autor: SRNA

Makedonija: Usvojen izvještaj o provjeri biračkog spiska

Državna izborna komisija Makedonije usvojila je zbirni izvještaj o sprovedenoj unakrsnoj, administrativnoj i terenskoj provjeri biračkog spiska.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski glasao je protiv, dok dva člana opozicionog SDSM-a nisu prisustvovala sinoćnjoj sednici.

Čičakovski kaže da i dalje smatra sumnjivim birače bez boravišta u Makedoniji jer je od njih 142.000 u dijaspori 42.000, dok za druge nema preciznih podataka.

On je skeptičan i kada je riječ o pravnoj valjanosti informacija iz MUP-a, budući da nedostaje potpis ministra Olivera Spasovskog.

Izvještaj sadrži podatke o izvršenoj provjeri, ali ostaje nejasno da li je izbrisano samo 1.100 umrlih i dva birača sa duplim matičnim brojem, javili su makedonski mediji.

Prema izvještaju, koji je pripremio ekspert DŽon Aron iz Međunarodne fondacije za izborni sistem, od 87.000 "sumnjivih" imena, koja su bila predmet terenske kontrole, dopunska kontrola neophodna je u 40.000 slučajeva, budući da građani nisu pronađeni u trenutnu kontrole i za njih je odgovaralo drugo lice.

Međunarodni ekspert zaključio je da detaljna provjera o svim spornim primjedbama u biračkom spisku ne može da bude završena do 5. juna za kada su zakazani prijevremeni parlamentarni izbori i sugerisao da su neophodne dopunske provjere.

Članovi Državne izborne komisije Silvana Boneva i Saško Srcev kažu da su za njih razriješene sve dileme i da birački spisak može da garantuje vjerodostojne i kredibilne izbore.

Provjera biračkog spiska bila je razlog što je održavanje prijevremenih izbora, koje je bilo najavljeno za 24. april, odgođeno za 5. juni.

Vladajuće partije VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju najavile su učešće na izborima u junu, a opozicioni SDSM saopštio je da će bojktovati prijevremene izbore.

U Skoplju i drugim gradovima Makedonije svake večeri organizuju se protesti na kojima demonstranti traže odgađanje izbora.