latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:30 | Autor: TANЈUG

Šojgu: Rusija i Srbija ostaju strateški partneri

Rusija i Srbija ostaju strateški partneri, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom susreta sa srpskim kolegom Zoranom Đorđevićem.
Sergej Šojgu (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev) -
Sergej Šojgu (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev)

"Između dvije zemlje uspostavljeno je strateško partnerstvo i ono je potvrđeno tokom nedavne posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića našoj zemlji. Mnogi dogovori su postignuti tokom te posjete i nadam se da će biti sprovedeni", rekao je Šojgu, prenosi TASS.

On je izrazio nadu da će njegov današnji sastanak sa Đorđevićem doprinijeti daljem jačanju bilateralnih odnosa i vojno-tehničke saradnje između Srbije i Rusije.

Đorđević, koji u Moskvi učestvuje na 5. Moskovskoj bezbjednosnoj konferenciji, rekao je da Srbija visoko cijeni činjenicu da Rusija podržava Srbiju i srpski narod.

Đorđević je u utorak u razgovoru sa generalnim sekretarom Organizacije saradnje o kolektivnoj bezbjednosti Nikolajem Borđužom istakao da je Srbija opredjeljena za vojnu neutralnost.

Teme njihovog razgovora bile su učešće u mirovnim operacijama i borba protiv terorizma, kao i borba protiv trgovine drogom, koja predstavlja ozbiljnu prijetnju na globalnom nivou.

Đorđević je istakao da je Srbija opredijeljena za vojnu neutralnost, kao i da sa NATO-om ostvaruje saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir.

"Srbija nema aspiracija za punopravnim članstvom u NATO i to nam omogućava, kao i državama članicama ODKB, da budemo aktivan činilac regionalne i svjetske bezbjednosti", rekao je Đorđević.