latinica  ћирилица
27/04/2016 |  15:19 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Čubrilović: Odluka ustavnopravne komisije je kršenje vitalnog interesa Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH na prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i o izmjeni Krivičnog zakona BiH predstavlja kršenje vitalnog interesa Srpske, degradiranje dejtonskih rješenja i dalje obezvređivanje napora za funkcionisanje organa i institucija.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je istakao da ova odluka Ustavnopravne komisije čini neizvjesnim i ponuđena rješenja strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

"Nedopustivo je da ni nakon petnaest godina, u skladu sa ustavnopravnim uređenjem BiH, nije došlo do prestanka rada sudija stranaca u Ustavom sudu BiH", smatra Čubrilović.

On je istakao da treba podsjetiti da su sudije stranci, zajedno sa sudijama iz bošnjačkog naroda, preglasavali sudije iz reda srpskog naroda u brojnim predmetima.

Čubrilović je naveo da je to posebno bilo izraženo u predmetu ocjenjivanja ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske sa stanovišta nepostojećih ustavnih normi i neuobičajenom praksom da se u ustavnosudskom sporu odluke donose ocjenjujući ih sa stanovišta istorijskih i političkih događaja.

Prema njegovim riječima, odlazak stranih sudija je neophodan prvenstveno sa stanovišta suvereniteta i demokratskih načela koja treba da budu nužno prisutna u procesima odlučivanja na svim nivoima vlasti u BiH.