latinica  ћирилица
27/04/2016 |  16:48 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Savčić: Boračke kategorije moraju biti prioritet za zapošljavanje (VIDEO)

Boračke kategorije moraju biti prioritet i prvi na listi za zapošljavanje, rekao je Milomir Savčić, predsjednika BORS-a u Trebinju, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih boračkih organizacija, lokalnih uprava i privrednicima iz istočne Hercegovine. Neophodna je izrada socijalnih karata, kako bi prioritet u zapošljavanju imale porodice u kojima niko nije zaposlen.
Milomir Savčić - Foto: Screenshot
Milomir SavčićFoto: Screenshot

Boračka organizacija Republike Srpske predložiće Vladi Srpske da akcioni plan zapošljavanja boračkih kategorija bude realizivovan tako da se sredstva namijenjena za samozapošljavanje preusmjere u privredni sektor, kako bi se trajno riješilo pitanje zaposlenja. Za četiri projekta u 2016. godini planirano je oko 15 miliona maraka.

- Cilj svega ovaga je da BORS uradi akcioni plan zapošljavanja sa konkretnim prijedlozima da ne idemo na dosadašnji oblik  sa 8.000 maraka za samozapošljavanje, nego da se taj novac usmjeri u privredni sektor i obavežu preduzeća na zapošljavanje, kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Spremnost da zaposle određeni broj radnika iskazali su predstavnici HET-a i Indsutrije alata. U BORS-u tvrde da je neophodna izrada socijalnih karata u svim opštinama regije.

Tako bi prednost pri zapošljvanju imale porodice boraca u kojima niko ne radi. U Trebinju je 186 takvih porodica, dok je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje više od 450 demobilisanih boraca iz ove lokalne zajednice.

- BORS neće trpjeti političke pritiske. Nas samo zanima posao i trajno zaposlenje za naše kategorije, navodi Svetozar Aćimović, predjednik Boračke organizacije regija Istočna Hercegovina.

Politički uticaj i izborno zapošljavanje ne smiju biti dio priče o zbrinjavanju boračkih kategorija, istaknuto je na današnjem sastanku.

Predjednik BORS-a, Milomir Savčić naglasio je da borci razumiju tešku ekonomsku situaciju, ali da davanja za boračke kategorije, bez obzira na sve, ne smiju biti upitna.