latinica  ћирилица
27/04/2016 |  19:21 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Skupština akcionara AD Krajina radi po nezakonitom statutu? (VIDEO)

Ne želimo da prisustvujemo Skupštini akcionara koja radi po nezakonitom Statutu - ovo su nakon sjednice izjavili predstavnici državnog kapitala akcionarskog društva Krajina osiguranje i neki od malih akcionara, koji su napustili sjednicu.
Krajina osiguranje - Foto: RTRS
Krajina osiguranjeFoto: RTRS

Tvrde - nezakonito je izabran i Upravni odbor preduzeća u kojem od pet članova većinu čine predstavnici stranih ulagača.

Podsjećamo, da su radnici i mali akcionari Krajina osiguranja prošle sedmice protestovali zbog, kako kažu, samovolje i mobinga većinskog vlasnika i predsjednika Upravnog odbora, Amerikanca indijskog porijekla Navina Agarvala, koji zajedno sa sestrom ima više od 50 odsto akcija Društva. 

Skupštinu akcionara AD Krajina osiguranja koja je bila zatvorena za javnost, tek što je počela, napustili su neki od akcionara i predstavnici državnog kapitala. Ne žele, kako kažu, da aminuju rad onih koji rade po nezakonitom statutu.

- Nisu uvažili odredbe Zakona o privrednim društvima gdje je potrebna dvotrećinska većina da se ključna pitanja mogu donositi. Ne mogu oni sami donositi odluke, nego se odluke moraju odluke donositi dvotrećinskom većinom  - rekla je Mira Straživuk, predstavnica državnog kapitala.

Skupština akcionara bez 75 odsto članova ne bi mogla da bira ni Upravni odbor preduzeća. Međutim, većinski vlasnik je to zanemario i donio novi nezakonit Statut po kojem radi. U Upravni odbor su tako izabrana četiri stranca i jedan član, koji nije ni zaposlen u Krajina osiguranju. Radnike brine najavljeno otpuštanje. Izjave za medije ne žele da daju. Direktor osiguranja Vedranko Špirić ne krije da se pravi nova sistematizacija, a o otkazima ne govori mnogo.

- Mi ćemo pokušati da, prije svega, zaštitimo sve kategorije koje su zakonom zaštišećene, znači boračku kategoriju, porodilje, radnike koji su uložili decenije rada u ovo preduzeće - rekao je Špirić.

Većinski vlasnik i predsjednik Upravnog odbora Krajina osiguranja za kojeg mali akcionari i radnici tvrde da želi samo izvući novac iz preduzeća, ni danas ne želi pred medije. Predstavnik državnog kapitala, koji ima više od 34 odsto akcija tužio je većinskog vlasnika zbog sumnje u nezakonitost Statuta.