latinica  ћирилица
28/04/2016 |  07:38 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

SPC obilježava Veliki četvrtak, čestitke povodom Vaskrsa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, ali i sve pravoslavne crkve koje poštuju julijanski kalendar obilježavaju Veliki četvrtak u znak sjećanja na Tajnu večeru Isusa Hrista.

Na taj dan u hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog. Ova liturgija služi se deset puta godišnje, na sve velike pravoslavne praznike.

Na Veliki četvrtak je ustanovljena i Sveta tajna pričešća, zbog čega se vjeruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni grijesi.

Patrijarh srpski Irinej sa episkopima čestitao je svim vjernicima predstojeći Vaskrs, poručivši da na ovaj sveti praznik saosjećamo sa svim prognanim Srbima, i posebno sa onima na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, arhijerejima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavnim vjernicima.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom Vaskrsa Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju,svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnom narodu srpskom:

 „Povodom najradosnijeg praznika – Vaskrsa, u ime Vlade Republike Srpske i svoje lično, upućujem srdačne čestitke!  Neka radost praznika Hristovog vaskrsnuća useli u srca svih onih koji slave pobjedu života nad smrću i da u vremenu punom iskušenjapraznik nad praznicimaosnaži najveće hrišćanske vrline mira, ljubavi i tolerancije među ljudima i narodima.Sa željom da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedete u ljubavi, praštanju i slozi i da vaskršnja radost i nada uđu u sve domove, pozdravljam vas sveradosnim pozdravom:  HRISTOS VOSKRSE - VAISTINU VOSKRESE!“, stoji u čestitki predsjednice Cvijanović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je najveći hrišćanski praznik - Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima sa željom da praznik Vaskrsenja Hristovog provedu u dobrom zdravlju, miru i blagostanju.

"U našoj, hrišćanskoj pravoslavnoj tradiciji Vaskrs je simbol pobjede života nad smrću, dobra nad zlom, pravde nad nepravdom, vrline nad grijehom, vječnosti nad prolaznošću, vjere nad ništavilom, budućnosti nad prošlošću, spasenja nad propašću", navedeno je, između ostalog, u čestitki.

Vaskrs su čestitali i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ostali zvaničnici iz Srpske.