latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:39 | Autor: SRNA

U Srpskoj prisutan trend kasnijeg stupanja u brak

U Republici Srpskoj je u prošloj godini sklopljeno 5.895 brakova, što je za 72 više nego u 2014. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Burme - Foto: ilustracija
BurmeFoto: ilustracija

Od ukupnog broja sklopljenih brakova, u 5.402 ili 91,6 odsto supružnici su državljani BiH.

U prošloj godini je sa državljanima BiH brak sklopilo 447 žena sa stranim državljanstvom, od kojih je 68 odsto imalo državljanstvo jedne od republika bivše Јugoslavije.

Mladoženja sa stranim državljanstvom koji su sklopili brak sa državljankama BiH bilo je 42, od kojih je 64 odsto imalo državljanstvo jedne od republika bivše Јugoslavije.

Prosječna starosna dob pri sklapanju braka za mladoženju je bila 31,8 godina, a za mladu 28,2 godina života.

U Republici Srpskoj prošle godine razvedena su 1.143 braka, koja su u prosjeku trajala 13 godina.

Profesor sociologije Nada Kovačević iz Inicijativnog odbora pokreta "Za porodicu, za mlade" rekla je da ovim zvaničnim podacima treba dodati još i broj parova koji žive nevjenčano da bi se stvorila realnija slika, kao i to da je u Srpskoj evidentno kasnije stupanje u brak.

Ona je navela da su podaci za prošlu i pretprošlu godinu isti ili su razlike neznatne, ali da je, posmatrano niz godina unazad, evidentno kasnije stupanje u brak, odnosno pomjeranje starosne granice za muškarce za godinu i po, a kod žena za dvije godine.

Kovačevićeva kaže da je trend kasnijeg stupanja u brak prisutan u cijeloj Evropi, a kada je riječ o Srpskoj, razlozi za ovu pojavu su ekonomska situacija i nemogućnost da mladi par riješi stambeno pitanje.

- Nažalost, veliki broj mladih školovanih ljudi živi kod roditelja, od njihovih plata, ali i penzija. Ponekad i od penzija baki i djedova, što je itekako prepreka za stupanje u brak i formiranje porodice - navela je Kovačevićeva.

Ona je istakla da društvo treba da pomogne mladim bračnim parovima da obezbijede krov nad glavom.

- Za sada mladi bračni parovi u Srpskoj mogu dobiti kredit po povoljnijim uslovima kod Investiciono-razvojne banke, ali je to nedovoljno - naglasila je Kovačevićeva.