latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:27 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Brod: Osnovano Udruženje porodica sa četvoro i više djece (VIDEO)

U Brodu je nedavno osnovano Udruženje porodica sa četvoro i više djece.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Cilj je da se kvalitet života članova udruženja, podigne na što viši nivo, jer većina njih živi u veoma teškim uslovima. Najavljena je i pomoć opštine ovim porodicama. 

Јelka Lazić i njen muž, s petoro djece jedva preživljavaju, u Liješću, kod Broda. Troškovi života su im još veći jer djeca pohađaju osnovnu i srednju školu.

U nimalo boljoj situacji nije ni četvoročlana porodica Mirjane Vidić, iz Grka. Bave se poljoprivredom, pa bi im uzgoj stoke ili izgradnja većeg plastenika, kažu, dobrodošao.

Slične probleme ima 65 porodica sa četvoro i više djece. Ukupno je 260 djece, pa su zbog zajedničkog rješavanja životnih problema nedavno formirali Udruženje. Ovako će kažu lakše i brže do cilja. Da je situacija teška govori i podatak da od 65 majki iz ovog udruženja, radi samo jedna.

- problemi su životni, od školovanja. stipendiranja, zapošljavanja, stambenog pitanja, do posla - kaže Dragica Ivanović, predsjednica Udruženja.

Opštinska adminditarcije je prošle godine za poorodice poginulih boraca i porodice s troje i više djece obezbijedila jednokratnu materijalnu i novčanu pomoć, a neke u selu su dobijale i krave muzare. I ove godine ta pomoć neće izostati, ali porodice, od Opštine, očekuju i više.

Članovi udruženja juče su razgovarale s načelnikom opštine, rukovodstvom opštinske skupštine i šefovima odborničkih klubova da ovom udruženju dodijele status od posebnog interesa. Ivanović tvrdi da su sagovornici obećali ovu pomoć i da će na jednoj od narednih sjednica SO, ovaj problem biti i formalno riješen.