latinica  ћирилица
29/04/2016 |  10:05 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Zvaničnici Srbije čestitali Vaskrs

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, uputio je čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, kao i svim vjernicima koji proslavljaju ovaj praznik.

Nikolić je poručio da u prazničnim danima kada se slavi vaskrsenje Isusovo "naše molitve budu posvećene miru, zdravlju i napretku naših porodica".

"Setimo se i prijatelja, slabih i ugroženih, naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i usmerimo naše misli napretku zajedničke nam otadžbine Srbije, kao i dobrobiti svakog čoveka, bez obzira na versku pripadnost. Neka snaga naše zemlje bude u našoj slozi, razumevanju i ljubavi", ističe se u čestitki.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće Vaskrs u nedjelju, 1. maja.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vaskrs njegovoj Svetosti Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju.

U čestitki se navodi:

"Vaša Svetosti, Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima sa velikom radošću čestitam Praznik nad praznicima Vaskrs Sina Božijega.

Radujući se pobedi Života nad smrću, želim da nas radost Vaskrsa večno krepi i osnažuje, kako bismo mogli uvek da damo pravi odgovor na sva iskušenja koja se postavljaju pred našom državom i narodom, dostojno svedočeći Hristovu Istinu.

Čestitajući Vam najveći hrišćanski praznik, želim da Vas Pobednik smrti snaži na odgovornoj dužnosti Prvojerarha Srpske pravoslavne crkve, na radost i dobrobit naše Otadžbine i svih ljudi dobre volje.

Hristos voskrese!

Na mnogaja ljeta Svjatjejši Vladiko!", kaže se u čestitki premijera Vučića, saopštila je Kacelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i svim vjernicima koji ovaj praznik obilježavaju po julijanskom kalendaru.

Dačić je naveo da se Vaskrs obilježava s nadom u novi početak i s vjerom u bolje sutra i da bi, bez obzira na vjersko ili etničko porijeklo, trebalo raditi za dobrobit Srbije i svakog pojedinca u zemlji, misleći na sadašnje i buduće generacije.

"Vaskrs je vreme ulaganja u zajedništvo i solidarnost, vreme istinskog poštovanja i uvažavanja. Želim da se praznični duh razumevanja i opraštanja proširi na sve građane Srbije, bez obzira na njihovu veroispovest, pol i naciju", istakao je Dačić u čestitiki.

Izvor: Srna, Tanjug